Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig herenhuis met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Woonhuis

Herengracht 21
2511EG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Voormalig herenhuis met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Inleiding. Voormalig herenhuis uit omstreeks 1910 met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Het als herenhuis gebouwde, thans als kantoor fungerende, pand op rechthoekige plattegrond bestaat uit een souterrain waarboven drie bouwlagen en een zolderverdieping in het met leien gedekte, omlopende en afgeknotte schilddak. De breedte van het pand bedraagt drie vensterassen, waarvan de rechter de ingang bevat. De geheel met natuursteen beklede lijstgevel bezit een gebosseerd souterrain met getoogde vensters. De verdiepingen worden gescheiden door geprononceerde lijsten en het forse hoofdgestel vertoont voluutconsoles die de kroonlijst dragen. De getoogde vensters worden bekroond door geprofileerde lijsten die in de beletage en de eerste verdieping met sluitstenen zijn versierd. Alle vensters bezitten oreilles en getoogde houten wisseldorpels. De rondbogige ingangspartij bevat vleugeldeuren met panelen, snijwerk in de zwikken en een concaaf gebogen bovenlicht met kleine roedenverdeling. De boogvormige omlijsting van de ingang is versierd met gebeeldhouwde palmetten en een sluitsteen. De vensters van de eerste verdieping bezitten voluutversieringen met bladwerk aan de voet van hun omlijstingen. Het schilddak bezit aan de voorzijde twee forse dakkapellen met getoogde, geprofileerde omlijstingen, hoekvoluten en bekronende siervazen. Het dak wordt afgesloten door siersmeedwerk. In het interieur zijn vele onderdelen uit de bouwtijd bewaard gebleven. Voor het pand bevindt zich een ijzeren stoephek met vier stoeppalen. Waardering. Voormalige herenhuis van architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van de "Um Achtzehnhundert Bewegung", de conservatief-traditionalistische architectuurstroming in de eerste decennia van de 20e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459715
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Um 1800 Bewegung vertegenwoordigt een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De Um 1800-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914.

Tegenover dit rationalisme stelde de Um 1800 Bewegung de Lodewijk XVI-stijl als ideaalbeeld. Deze stijl werd toen als de laatste echte stijl beschouwd. Soms echter waren ook zeer duidelijke neoclassicistische invloeden aanwezig, en ook Jugendstil-elementen kwamen voor. Ze wordt dan ook wel nieuw historiserende stijl of heroriëntatie genoemd.

Veel gebouwen van deze stijl zijn nogal massaal, met veel gebruik van natuursteen, tal van -soms gebogen- ornamenten, torentjes, erkers en dergelijke. Ze doen dan een beetje denken aan de Amerikaanse wolkenkrabbers uit die tijd, die ook ornamenten hadden die teruggrepen op het verleden, maar uiteraard nog veel massaler waren. Men sprak in dit verband wel van Amerikanisme. Daarnaast werden strakkere neoclassicistische gebouwen ontworpen die aan deze stijl worden toegeschreven.

Van de Engelse, Amerikaanse en Duitse historiserende invloeden vonden vooral de laatste ingang, en de naam van de beweging is dan ook afgeleid van een in 1908 verschenen boek van Paul Mebes, getiteld: Um 1800: Architektur und Handwerk im letzten Jahrhundert ihrer traditionellen Entwicklung. In Nederland werd de beweging gedragen door het tijdschrift: Het Huis Oud en Nieuw van Eduard Cuypers, die een neef van Pierre Cuypers was.

De Um 1800-stijl werd vooral toegepast in commerciële bouwwerken, zoals warenhuizen, banken en dergelijke. De Amsterdamse Effectenbeurs (1911-1914) en de Amsterdamse Bijenkorf, uit 1911, zijn voorbeelden hiervan. Ook in landhuizen werd de Um 1800 stijl toegepast.

De materiaalschaarste, die het gevolg was van de Eerste Wereldoorlog, betekende het einde van deze stijl.

Gebouwen

De lijst van nog bestaande gebouwen in Um 1800-stijl is lang. In de meeste grote steden zijn er wel voorbeelden van te vinden. Amsterdam, 's-Gravenhage, Rotterdam en vele andere steden hebben gebouwen in deze fraaie maar vaak massaal aandoende stijl. Zeer vele architecten hebben hieraan bijgedragen.


Monumenten in de buurt van Voormalig herenhuis met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Pand op hardstenen basement, Lodewijk XVI interieurs

Herengracht 23
's Gravenhage
Laat 18e-eeuws PAND op hardstenen basement, Lodewijk XVI interieurs.

Pand met baksteengevel in Lodewijk XV stijl, de naar voren springende hoekpartijen bevatten deuren, die met de daarboven gelegen vensters in een rijke ..

Herengracht 19
's Gravenhage
PAND met baksteengevel in Lodewijk XV stijl, de naar voren springende hoekpartijen bevatten deuren, die met de daarboven gelegen vensters in..

Pand met oude statige gevel, onderpui ernstig verminkt

Herengracht 13
's Gravenhage
PAND met oude statige gevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, onderpui ernstig verminkt.

Magazijn en kantoorpand

Herengracht 9
's Gravenhage
Inleiding. Magazijn en kantoorpand, gebouwd in 1915-1916 naar ontwerp van de architect ir. J. Limburg voor de firma R.S. Stokvis Koninklij..

Academie van Beeldende Kunsten

Prinsessegracht 4
's Gravenhage
Inleiding Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, met in oorsprong tevens MTS voor Bouwkunde, gebouwd in 1933-1937 naar ontwerp van J...

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig herenhuis met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Foto's (1)