Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Magazijn en kantoorpand in 's Gravenhage

Gebouw

Herengracht 9
2511EG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915-16 1915 1915-16
Architect: J. Limburg Limburg, Joseph J. Limburg


Beschrijving van Magazijn en kantoorpand

Inleiding. Magazijn en kantoorpand, gebouwd in 1915-1916 naar ontwerp van de architect ir. J. Limburg voor de firma R.S. Stokvis Koninklijke Fabriek voor Metaalwaren. De gevel is een vroeg voorbeeld van het expressionisme in de architectuur. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Het bezit een met Travertijnse steen beklede lijstgevel van gesloten karakter. De gevel wordt omlijst door gecanneleerde pilasters met sobere, blokvormige kapitelen, die een brede daklijst dragen. De rechthoekige ingangspartij vertoont tegen de omlijsting in reliƫf uitgevoerde figuren. Aan weerszijden van de ingang smalle vensters met brede middendorpels. Het gevelvlak boven de ingang wordt doorsneden door twee reeksen van vijf smalle vensters met decoratief glas-in-lood, waaronder een dorpel. Voor het pand staan vier eenvoudige, blokvormige stoeppalen van Travertijnse steen. Het interieur is bij verbouwingen tussen 1951 en 1977 ingrijpend gewijzigd, waarbij onder meer de oorspronkelijke trappenhuizen werden vervangen. Waardering. Pand van architectuurhistorisch belang als vroeg voorbeeld van het expressionisme. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect Limburg, waarin hij zich, na zijn aanvankelijke op het classicisme geente ontwerpen, laat beinvloeden door de expressionistische stroming in de architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459714
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Magazijn en kantoorpand in 's Gravenhage

Pand met oude statige gevel, onderpui ernstig verminkt

Herengracht 13
's Gravenhage
PAND met oude statige gevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, onderpui ernstig verminkt.

Pand met baksteengevel in Lodewijk XV stijl, de naar voren springende hoekpartijen bevatten deuren, die met de daarboven gelegen vensters in een rijke ..

Herengracht 19
's Gravenhage
PAND met baksteengevel in Lodewijk XV stijl, de naar voren springende hoekpartijen bevatten deuren, die met de daarboven gelegen vensters in..

Voormalig herenhuis met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Herengracht 21
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig herenhuis uit omstreeks 1910 met natuurstenen lijstgevel in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het pand i..

Voormalige Hogere Burger School

Bleijenburg 38
's Gravenhage
Inleiding. Door een ruim voorplein met hek van de straat gescheiden schoolgebouw, naar ontwerp van B. Reinders, later adjunct-directeur va..

Pand op hardstenen basement, Lodewijk XVI interieurs

Herengracht 23
's Gravenhage
Laat 18e-eeuws PAND op hardstenen basement, Lodewijk XVI interieurs.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)