Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maison de Bonneterie in 's Gravenhage

Gebouw

Gravenstraat 2
2513AK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913 1913 1913


Beschrijving van Maison de Bonneterie

Inleiding. Vrijstaand warenhuis "Maison De Bonneterie" uit 1913 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van J. Cohen uit Amsterdam in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het ontwerp van A. Jacot is in samenwerking met A.H. Zinsmeister, J.L.Crouwel en G.F.la Croix gerealiseerd. Omschrijving. De Haagse Bonneterie is een vrijstaand modewarenhuis gelegen op het kavel dat wordt omgeven door de Gravenstraat, Buitenhof, Halstraat en de Dagelijkse Groenmarkt, vormgegeven in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung" met historiserende op het classicisme geinspireerde natuurstenen gevels. Het pand telt vier bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn met uitzondering van die aan de Halstraat met Bentheimer zandsteen bekleed en hebben terugliggende vensterrijen die door geprofileerde pilasters van de kolossale orde worden verbonden. De vensters met roedeverdeling in de bovenlichten zijn van hout. De gevel aan de nauwe Halstraat is in tegenstelling tot de andere sober uitgevoerd en opgetrokken in schoon metselwerk. De hoeken van de gevel aan de Gravenstraat zijn afgerond. In ieder van de drie hoofdgevels is een rondboogvormige ingangspartij. Deze ingangstravee van drie vensterassen is telkens licht risalerend uitgevoerd en eindigt als een attiek in het hellend dakvlak. In het fries zijn in deze risalieten de letters "Maison de Bonneterie" aangebracht. Boven de cordonlijst die de parterre afsluit zijn voor de ramen smeedijzeren hekken geplaatst. In het beeldhouwwerk en de ornamentiek van de diverse gevelstenen en ook elders in de gevels is in de keuze van de motieven duidelijk de invloed van de Javaanse kunst te herkennen. Het authentieke interieur met onder meer stucwerk, trappenhuis met kostbare houtafwerking en deuren met koperbeslag heeft een grote ovaalvormige vide met hoge lichtkoepel en op elke verdieping een open balustrade rondom deze vide. De lichtkoepel bestaat uit een imposante glas-in-lood constructie. Waardering. Warenhuis De Bonneterie is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling; het moderne winkelen waarbij goederen zichtbaar en voor een vaste prijs worden aangeboden. Architectuurhistorisch is het van belang als waardevol voorbeeld van vormgeving in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung; tussen in- en exterieur bestaat een goede samenhang. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke situering aan het Buitenhof en de Dagelijkse Groenmarkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459712
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Bonneterie aan het Rokin in Amsterdam in 1912.

Maison de Bonneterie was een kleine Nederlandse keten van modewarenhuizen, met vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Heemstede. De eerste vestiging dateerde uit 1889. De naam verwees naar bonneterie. De winkels werden 24 augustus 2014 gesloten.

Familiebedrijf

Sinds 1887 woonde Joseph Cohen[1] (Dinslaken, 1860-1924) in Amsterdam. Zijn vader was textielhandelaar en hoorde van Joseph dat de concurrentie van de Nederlandse bedrijven niet erg sterk was. Bovendien had Josef tijdens zijn reizen Rosa Wittgenstein (Warburg, 1867[2]-1949) ontmoet, die bij Modemagazijn Hirsch & Cie werkte, op de hoek van het Leidseplein en de Weteringschans. Zij was een nichtje van Sally Berg, één van de oprichters van Hirsch.[3] In 1888 huurden Joseph Cohen en Rosa Wittgenstein het pand in Kalverstraat nummer 181, hoek Olieslagerssteeg. Enkele maanden later trouwden ze in Warburg en op 18 maart 1889 werd de eerste vestiging geopend. Al in 1901 verleende koningin Wilhelmina hen het predicaat 'Hofleverancier'. Op 31 augustus 1937 werd Rosa Cohen-Wittgenstein Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[4]

In 1893 werd de winkel uitgebreid met Kalverstraat 179 en Olieslagersteeg 6. De architect A. Jacot maakte er, met zijn collega Willem Oldewelt, één geheel van, en in 1909 opende een chic en weelderig warenhuis zijn deuren. Primeur voor Amsterdam is de uitstalkast achter het raam: de étalage. In de loop der jaren werd nogmaals uitgebreid aan de kant van het Rokin. Het gebouw is sinds 1974 een rijksmonument.[5]

in 1921 werd het bedrijf overgenomen door twee neven, Alfred en Max Cohen, want Rosa en Joseph hadden geen kinderen. Voor het 50-jarig jubileum in 1939 bood het personeel aan het bedrijf vier gebrandschilderde ramen aan, die voor het trappenhuis in Amsterdam waren bestemd. De directie gaf haar personeel een gratificatie.

Nadat Nederland door Duitsland was veroverd moesten ondernemingen met een joodse directie voor 30 november 1940 worden aangemeld. Alfred en Max Cohen moesten hun zaak verlaten maar bleven directeur. Door de Duitsers werd een Verwalter aangesteld. De familie Cohen kreeg in januari 1942 een vrijgeleide naar Portugal, in ruil voor schilderijen[6] en emigreerde naar de Verenigde Staten. De winkels werden gesloten en van de werknemers, die bijna allen joods waren, kwamen tijdens de oorlog 66 om in Duitse kampen.[6]

Alfreds zoon Leo veranderde in de Verenigde Staten zijn naam in Colland. Hij werd in 1951 in de directie opgenomen. Later zouden ook niet-familieleden deel uitmaken van de directie.[bron?] In 1982 nam Jim Colland de plaats van zijn vader Leo in.[6]

Den Haag

De Bonneterie in Den Haag.

De Haagse Bonneterie is het eerste filiaal van het Amsterdamse bedrijf. In 1895 werd een winkel geopend aan de Gravenstraat nummer 4.
De huidige vestiging is in een gebouw uit 1913, vlak naast het Buitenhof. Het is een rijksmonument, en een voorbeeld van het type warenhuis dat in het begin van de 20e eeuw in veel Europese steden gebouwd werd.[7]

Voordat de Bonneterie in Den Haag werd gebouwd, gehoorde dat stuk grond bij de oude Dagelijkse Groenmarkt, een groentemarkt, die aansloot aan het Buitenhof.

Rotterdam, Laren en Heemstede

Rotterdam, het derde filiaal van September 1981 aan de Lijnbaan 83, werd als gevolg van een slechte economie in 1989 weer gesloten. In Laren had de Bonneterie lange tijd twee vestigingen; deze zijn in 2011 overgenomen door McGregor.[8]
In Heemstede werd op 27 september 2007 op (Binnenweg 7-9) een nieuw filiaal van de Bonneterie geopend. Deze is 31 juli 2014 gesloten.

Externe links


Monumenten in de buurt van Maison de Bonneterie in 's Gravenhage

't Goude Hooft

Hoogstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Restaurant "Het Goude Hooft" uit 1938 gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Warners in de historiserende trant van de Delftse..

Gebouw van eenvoudige doch harmonisch architectuur

Buitenhof 49
's Gravenhage
GEBOUW uit de 19e eeuw van eenvoudige doch harmonisch architectuur en van oudheidkundige waarde.

Voormalige hoofdwacht met eenvoudige kroonlijst en vooruitspringende middenpartij

Buitenhof 19
's Gravenhage
VOORMALIGE HOOFDWACHT, gebouwd in de 18e eeuw, met eenvoudige kroonlijst en vooruitspringende middenpartij.

Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf

Dagelijkse Groenmarkt 26
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig winkelpand van de firma Schroder gebouwd in 1906 naar het ontwerp van architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Wie..

Cineac-theater

Buitenhof 20
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig hotel in de stijl van de Wiener Sezession gebouwd in 1904-1906 naar ontwerp van Joh. Mutters Jr. als uitbreiding van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Maison de Bonneterie in 's Gravenhage

Foto's (2)