Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig modemagazijn in 's Gravenhage

Gebouw

Nieuwstraat 1
2511AT 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910 1910 1910
Architect: L.A.H. de Wolf Wolf, de, L.A.H. L.A.H. de Wolf


Beschrijving van Voormalig modemagazijn

Inleiding. Voormalig modemagazijn van de firma Lijnkamp op de hoek van de Dagelijkse Groenmarkt en de Nieuwstraat, gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Weense Sezession. Uitvoerder was de aannemer J.P.J. Lorrie. Omschrijving. Winkelpand bestaande uit vier bouwlagen en een lager deel aan de Nieuwstraat ter breedte van twee vensterassen onder een omlopend door leien gedekt schilddak; karakteristieke afgeronde hoekpartij. Langs de Nieuwstraat is het pand over twee vensterassen slechts twee bouwlagen hoog onder een zelfstandige kap. De gevel van het hoge deel langs de Nieuwstraat telt vijf, de gevel langs de Groenmarkt twee vensterassen. Het pand is opgetrokken als een ijzeren skeletbouw; de gevels zijn bekleed met natuursteen en vertonen tegen de pilasterachtige muurdammen rijk beeldhouwwerk, onder andere maskerkoppen. De brede, hoge vensters bezitten houten kozijnen en roeden; de vensters van de vierde bouwlaag zijn getoogd. De daklijst ter hoogte van de vierde bouwlaag is boven de rechte gevelgedeelten segmentvormig omhooggevoerd en wordt daar gedragen door voluutconsoles. Boven de muurdammen bevinden zich natuurstenen bekroningen. Het dak, met aan de zijde van de Groenmarkt een houten dakkapel, bezit op de hoek een smeedijzeren sierbekroning en op de uiteinden van de nok pirons. De kap van het twee bouwlagen tellende bouwdeel in de Nieuwstraat heeft twee houten, brede dakkapellen. Het pand behoort tot de periode van ruim tien jaar waarin L. de Wolf een groot aantal panden bouwde in de stijl van de Weense Sezession, direct volgend op zijn studie aan de Akademie der Bildende Kunste in Wenen (1897-1899). Waardering. Het pand is architectuurhistorisch van waarde als voorbeeld van de Wiener Sezession-stijl met een functionele constructie van glas, natuursteen en ijzer. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van L.A.H. de Wolf. Een toegevoegde waarde vormt de markante situering op de hoek van de Dagelijkse Groenmarkt en Nieuwstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459710
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig modemagazijn in 's Gravenhage

Oude stadhuis

Dagelijkse Groenmarkt 1
's Gravenhage
Voormalig Stadhuis - oudste deel HOEKGEBOUW Groenmarkt-Kerkplein (1564-'65), een der rijkste voorbeelden van de vroegere renaissance - in 17..

Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf

Dagelijkse Groenmarkt 26
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig winkelpand van de firma Schroder gebouwd in 1906 naar het ontwerp van architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Wie..

De Nederlanden van 1845

Kerkplein 2
's Gravenhage
Door P.H. Berlage in 1909 gebouwd voor 'De Nederlanden van 1845'. Enig voorbeeld in 's-Gravenhage van een zeer belangrijke periode in de on..

Pand met gevel met rechte kroonlijst

Schoolstraat 15
's Gravenhage
Pand met gevel uit de tweede helft van de 18e eeuw met rechte kroonlijst.

't Goude Hooft

Hoogstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Restaurant "Het Goude Hooft" uit 1938 gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Warners in de historiserende trant van de Delftse..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)