Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf in 's Gravenhage

Gebouw

Dagelijkse Groenmarkt 26
2513AL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906 1906 1906
Architect: L.A.H. de Wolf Wolf, de, L.A.H. L.A.H. de Wolf

(1 recensie)

Beschrijving van Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf

Inleiding. Voormalig winkelpand van de firma Schroder gebouwd in 1906 naar het ontwerp van architect L.A.H. de Wolf in de stijl van de Wiener Sezession. Het pand is opgenomen in de pleinwand met aaneengesloten bebouwing. NB. Sinds de verbouwing van het pand tot passage in de jaren zeventig, waarbij het interieur geheel werd gewijzigd, is alleen de voorgevel nog monumentwaardig. Omschrijving. Het pand telt drie bouwlagen en een kapverdieping in het evenwijdig aan de straat lopende schilddak. De breedte bedraagt drie brede vensterassen, waarvan de rechter oorspronkelijk de ingang bevatte. In zijn authentieke toestand bezat het pand een ijzerconstructie, bekleed mat cement volgens het systeem Monier. De parterre werd oorspronkelijk in beslag genomen door etalages met bovenlichten, terwijl rechts de toegang was gesitueerd. De uit drie brede assen bestaande gevel heeft een constructie met ijzeren kolommen die met natuursteen zijn bekleed en wordt verticaal geleed door vier doorlopende, gecanneleerde pilasters met ter hoogte van het dak gebeeldhouwde maskerkoppen. De vensters in de verdiepingen bezitten houten kozijnen en roeden; de getoogde vensters van de zolderverdieping zijn elk door twee pilasters in drieën verdeeld en worden omgeven door beeldhouwwerk met plantaardige motieven. Boven de middenas bevindt zich ijzeren siersmeedwerk waarin oorspronkelijk de firmanaam was aangebracht. Het pand behoort tot de periode van ruim tien jaar waarin L. de Wolf een groot aantal panden bouwde in de stijl van de Weense Sezession, direct volgend op zijn studie aan de Akademie der Bildende Kunste in Wenen (1897-1899). Waardering. Gevel typologisch en architectuurhistorisch van belang als zeldzaam voorbeeld van een glasgevel met ornamenten in natuursteen en smeedijzer in de stijl van de Wiener Sezession. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van L.A.H. de Wolf. Een toegevoegde waarde is de markante, beeldbepalende situering aan de Dagelijkse Groenmarkt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459709
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf
1
Recensie door: ()
De foto betreft een replica van een gevel van een pand aan de Denneweg en betreft niet het beschreven pand.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Entree van de Haagsche Bluf
Kopie van Denneweg 56 uit 1898
Tegeltableau Haagsche Bluf

Haagsche Bluf is een klein winkelcentrum in Den Haag.

Het winkelcentrum heeft vier ingangen, waarvan de ingang recht tegenover restaurant 't Goude Hooft, en de ingang waar vroeger de afgebrande City-bioscoop stond, de belangrijkste zijn. Daarachter was vroeger de Pasadena-winkelpassage. Nu treedt men er een soort hofje binnen en komt uit op een binnenplein met winkels, een terrasje en een oude Franse fontein. Op de eerste verdieping bevindt zich een groot dakterras.

In 2000 besloot Geste Vastgoed (ook bekend door de Baljurk) iets bijzonders van de oude passage te maken. Er staan nu panden, waarvan de gevel een kopie is van een bekende gevel elders. Zo is er een kopie van het Pagehuis, dat sinds 1618 aan het Lange Voorhout staat en een kopie van een gevel uit de Denneweg uit 1898. Aan het plein staan ook een Venetiaanse toren en enkele gevels uit Delft.
Haagsche Bluf won in 2001 de kleine Nieuwe Stad Prijs.

Verder bevindt zich in de Haagsche Bluf een individueel wonen-project en een steunpunt voor verstandelijk gehandicapten.

Naam

  • Haagse bluf is een ouderwets, Haags toetje, dat bestaat uit met suiker geklopt eiwit, waardoor bessensap gaat om het een roze kleur te geven.

Externe linksMonumenten in de buurt van Voorgevel van voormalig Modehuis Schröder nu opgenomen in Haagsche Bluf in 's Gravenhage

't Goude Hooft

Hoogstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Restaurant "Het Goude Hooft" uit 1938 gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Warners in de historiserende trant van de Delftse..

Voormalig modemagazijn

Nieuwstraat 1
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig modemagazijn van de firma Lijnkamp op de hoek van de Dagelijkse Groenmarkt en de Nieuwstraat, gebouwd in 1910 naar on..

Oude stadhuis

Dagelijkse Groenmarkt 1
's Gravenhage
Voormalig Stadhuis - oudste deel HOEKGEBOUW Groenmarkt-Kerkplein (1564-'65), een der rijkste voorbeelden van de vroegere renaissance - in 17..

Maison de Bonneterie

Gravenstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand warenhuis "Maison De Bonneterie" uit 1913 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van J. Cohen uit Amsterdam..

De Nederlanden van 1845

Kerkplein 2
's Gravenhage
Door P.H. Berlage in 1909 gebouwd voor 'De Nederlanden van 1845'. Enig voorbeeld in 's-Gravenhage van een zeer belangrijke periode in de on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)