Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand kantoorgebouw in 's Gravenhage

Gebouw

Buitenom 18
2512XA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908-09 1908 1908-09
Architect: W.F.J. Kapitz Kapitz, W W.F.J. Kapitz


Beschrijving van Vrijstaand kantoorgebouw

Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand kantoorgebouw, in 1908-1909 gebouwd naar ontwerp van de architect W.F.J. Kapitz als kantoor van de Haagse Duinwaterleiding in neo-renaissancestijl. NB. De aan de linkerzijde in recente tijd toegevoegde kantoorvleugel is niet in de bescherming begrepen. Omschrijving. Het vier brede vensterassen tellende, in baksteen opgetrokken pand op rechthoekige plattegrond omvat twee bouwlagen en een omlopend afgeknot schilddak, dat boven de ingangstravee uitspringt en is verhoogd. Het wordt thans met shingles gedekt. De in rijke neo-renaissancestijl uitgevoerde voorgevel is asymmetrisch van opzet. De ingangstravee is als risaliet behandeld. De in rode verblendsteen gemetselde gevel is versierd met rusticawerk en sculptuur in hardsteen. Op de hoeken van de gevel tegen de beide bouwlagen en op de hoeken van de ingangstravee zijn gekoppelde pilasters toegepast met hardstenen onderstukken en, op de verdieping, gebeeldhouwde kapitelen die een vrouwekop tussen palmetornamenten vertonen. De ingang wordt geflankeerd door gekoppelde Dorische zuilen met hoofdgestel, waarop een balkon met balustrade, waarin de naam Duinwaterleiding en het bouwjaar. De deuren zijn versierd met snijwerk in neo-renaissancestijl. De vensters zijn driedelig; de vensters in de terugliggende delen van de verdieping dragen frontons boven het middendeel. De plint is ten dele bekleed met hardstenen rusticawerk. Tussen de verdiepingen een geprofileerde natuurstenen lijst. Het natuurstenen hoofdgestel van de gevel bezit gebeeldhouwde consoles onder de kroonlijst. Boven de ingangstravee is de kroonlijst rondbogig verhoogd rond een groot, driedelig zoldervenster. Ter bekroning is hier het gebeeldhouwde stadswapen aangebracht. Waardering. Het voormalige kantoor van de Duinwaterleiding is architectuurhistorisch waardevol als laat voorbeeld van de neo-renaissance architectuur bij overheidsgebouwen. In het harmonische stadsbeeld dat het Buitenom als een der laatst bewaard gebleven Haagse historische grachtbeelden oplevert, heeft het gebouw een sterk beeldbepalende functie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459708
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand kantoorgebouw in 's Gravenhage

Gedeeltelijk dubbele- en gedeeltelijk enkele rij van in totaal achttien woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met ..

Om-en-Bij 100
's Gravenhage
NB. De moderne aanbouw tegen de achtergevels van de nummers 105 tot en met 110 is van bescherming uitgesloten. Omschrijving. Gedeeltelijk ..

Pand met midden 18e-eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden consoles, vroeg 19e-eeuwse deuromlijsting

Prinsegracht 84
's Gravenhage
Pand met midden 18e eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden consoles, vroeg 19e eeuwse deuromlijsting.

Pand met gevel, deuromlijsting en rechte kroonlijst

Prinsegracht 82
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel met deuromlijsting en rechte kroonlijst.

Pand met gevel met deuromlijsting en rechte kroonlijst

Prinsegracht 80A
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel met deuromlijsting en rechte kroonlijst.

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 76
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand kantoorgebouw in 's Gravenhage

Foto's (2)