Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande kiosk kubistisch-expressionistische trant in 's Gravenhage

Overig

Buitenhof 22
2513AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1924-25 1924 1924-25
Architect: H.P. Berlage; i.s.m. P. Zwart Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage; i.s.m. P. Zwart


Beschrijving van Vrijstaande kiosk kubistisch-expressionistische trant

Inleiding. Vrijstaande kiosk, gebouwd in 1924-1925 in kubistisch-expressionistische trant naar ontwerp van H.P. Berlage in samenwerking met Piet Zwart. De kiosk maakt deel uit van het door genoemde architecten ontworpen totale herinrichtingsplan van het Buitenhof en de weg langs de Gevangenpoort. De kiosk had in oorsprong de functie van verkooppunt voor bloemen en tijdschriften, terwijl er onder een openbaar damestoilet was ingericht. Omschrijving. De kiosk van een bouwlaag opgetrokken in beton en gele baksteen bestaat in plattegrond uit een kleine en een grote achthoek, die in elkaar zijn geschoven en door een ver uitstekend luifeldak van beton worden overdekt. De kleine achthoek wordt bekroond door een vierkant torentje met afgeschuinde hoeken, bestaande uit baksteen en glazen bouwstenen en gedekt door een betonnen koepeldak. Het betonnen luifeldak diende oorspronkelijk mede als platform voor bloemen en planten. Waardering. De kiosk is architectuurhistorisch en cultuurhistorisch van waarde als door Berlage en Piet Zwart ontworpen straatmeubilair in kubistisch- expressionistische trant, onderdeel van een stedebouwkundig inrichtingsplan, waarvan de hoofdelementen nog aanwezig zijn. Hoofdvorm, en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459706
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande kiosk kubistisch-expressionistische trant in 's Gravenhage

Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst

Buitenhof 22
's Gravenhage
PAND met gepleisterde gevels en houten kroonlijst, uitwendig van 19e-eeuws karakter. In de verdiepingen vensters met zes- en vierruitsschuif..

Cineac-theater

Buitenhof 20
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig hotel in de stijl van de Wiener Sezession gebouwd in 1904-1906 naar ontwerp van Joh. Mutters Jr. als uitbreiding van h..

Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst

Buitenhof 24
's Gravenhage
PAND met gepleisterde gevels en houten kroonlijst, uitwendig van 19e-eeuws karakter. In de verdiepingen vensters met zes- en vierruitsschuif..

Voormalige hoofdwacht met eenvoudige kroonlijst en vooruitspringende middenpartij

Buitenhof 19
's Gravenhage
VOORMALIGE HOOFDWACHT, gebouwd in de 18e eeuw, met eenvoudige kroonlijst en vooruitspringende middenpartij.

Ruiterstandbeeld van koning Willem II, kopie naar origineel te Luxemburg van A. Mercié en V. Peters

Standbeeld a/h Buitenhof
's Gravenhage
STANDBEELD van Koning Willem II te paard, kopie naar origineel te Luxemburg van A Mercie en V. Peters, van algemeen belang wegens oudheidkun..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)