Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonwinkelpand in op de Noord-Duitse baksteengotiek geïnspireerde neogotische stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Boekhorststraat 3 A
2512CL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889 1889 1889
Architect: J.H.A. Mialaret Mialaret, Jean J.H.A. Mialaret


Beschrijving van Woonwinkelpand in op de Noord-Duitse baksteengotiek geïnspireerde neogotische stijl

Inleiding. Woonwinkelpand in op de Noordduitse baksteengotiek geinspireerde neogotische stijl, gebouwd in 1889 naar ontwerp van de architect J.H.A. Mialaret. De voorgevel is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Het pand op rechthoekige plattegrond is zeven vensterassen breed en omvat drie bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn bekleed met verblendsteen en geglazuurde baksteen. De beide vensterassen op de rechterhoek worden bekroond door een rijk gedetailleerde trapgevel met in baksteen uitgevoerde nissen met traceringen, kolonnetten en fioelen. Ook de linker zijgevel draagt een trapgevel met nissen en ezelsrugafdekkingen, waartegen het zadeldak aansluit. De voorgevel bezit friezen met terracotta decoraties tussen de verdiepingen, in korfboognissen geplaatste vensters met terracottaversiering in de boogtrommels, een gemetseld boogfries en een zaagtandfries onder de gootlijst en een gedecoreerd fries met zes maskerkopjes onder de trapgevel. De parterre bevat de ingangen en drie in segmentboogomlijstingen gevatte etalageruiten. Tegen de meest linkse travee is op de verdieping een driezijdig uitgebouwde, gemetselde erker aangebracht, rustend op een rijke onderkraging met tandfriezen, boogfries en fries met terracottaversieringen. De vensters van de erker zijn gevat in spitsboogomlijstingen met lofwerk van terracotta in de boogvelden en in het boogveld van het middelste venster het bouwjaar 1889. De erker wordt bekroond door een klein balkon met gemetselde borstwering. De gevel bezit voorts een aantal sierankers. Het zadeldak draagt een gemetselde schoorsteen met afgeschuinde hoeken en geprofileerde rand, en telt drie dakkapellen met leien dakjes en pirons. Waardering. Het woonwinkelpand is architectuurhistorisch van waarde als zeldzaam voorbeeld van op de Noordduitse baksteengotiek geente neo-gotische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459705
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonwinkelpand in op de Noord-Duitse baksteengotiek geïnspireerde neogotische stijl in 's Gravenhage

Pand met gevel, onderpui ingrijpend gewijzigd

Prinsegracht 2
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel, onderpui ingrijpend gewijzigd.

Pand met gevel op hardstenen plint, hardstenen stoep-toepassing van drie pilasterorden boven elkaar - middenpartij met drie traveeën gedekt door ee ..

Prinsegracht 4
's Gravenhage
Pand met gevel van plm 1650 op hardstenen plint, hardstenen stoep-toepassing van drie pilasterorden boven elkaar - middenpartij met drie tra..

Lodewijk XIV gevel met hardstenen stoep en sober versierde ingangspartij - belangrijke interieurs in Lodewijk XIV-stijl; voormalig Museum Bredius

Prinsegracht 6
's Gravenhage
Museum Bredius. Lodewijk XIV gevel met hardstenen stoep en sober versierde ingangspartij - belangrijke interieurs in Lodewijk XIV stijl.

Pand met gevel met rechte kroonlijst en hardstenen stoep

Prinsegracht 8
's Gravenhage
Pand met 19e eeuwse gevel met rechte kroonlijst en hardstenen stoep.

't Paard van Troje

Prinsegracht 10
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel op hardstenen plint, kroonlijst op gesneden consoles, hardstenen stoep.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonwinkelpand in op de Noord-Duitse baksteengotiek geïnspireerde neogotische stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)