Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Deutsche Evangelische Kirche in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Bleijenburg 5
2511VC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860-61 1860 1860-61
Architect: H. Wentzel Wentzel, H. H. Wentzel


Beschrijving van Deutsche Evangelische Kirche

Inleiding. Eenbeukig neo-gotisch kerkgebouw uit 1860-1861 ontworpen door H. Wentzel uit Berlijn in opdracht van de Deutsche Evangelische Gemeinde. De kerk is met de voorgevel opgenomen in de straatwand; aan de achterzijde de bijbehorende pastorie. Omschrijving. De Deutsche Evangelische Kirche is in baksteen opgetrokken onder een met pannen gedekt schilddak loodrecht op de rooilijn. Direct aansluitend aan de zaalkerk is tegen de achterzijde de pastorie gesitueerd. Deze wordt gedekt door een met pannen gedekte samengestelde kap met de nok evenwijdig aan de rooilijn. De voorgevel aan de straatzijde eindigt als trapgevel met pinakelbekroningen. Direct hierachter is de bakstenen toren gesitueerd. De onderbouw ervan is vierkant met op elke hoek pinakels. In de achthoekige bovenbouw met steunberen zijn de galmgaten opgenomen, voorzien van hardstenen neo-gotische omlijstingen met driepassen in de top. De met lood beklede torenspits is voorzien van hogels. In de voorgevel zijn drie spitsboogvensters met daarboven een roosvenster. De vensterharnassen bestaan uit gietijzer. De ingangspartij heeft een deur met rijk siersmeedwerk. Het portaal wordt bekroond door een wimberg. De zij- en achtergevels zijn in sober strak metselwerk opgetrokken. In de rechterzijgevel zijn drie hoge neo-gotische spitsboogvensters met traceringen die de lichtinval in de kerkruimte verzorgen; het achterste deel van deze zijgevel en de achtergevel hebben houten schuifvensters met roedenverdeling. Het interieur van de eenbeukige kerkruimte is in de trant van de stucadoorsgotiek uitgevoerd. De houten ribgewelven en de bladkapitelen zijn gestucadoord. De neo-gotische inventaris is grotendeels bewaard gebleven. Het betreft ondermeer altaar, preekstoel, herenbank met overhuiving en lambrizering. Het neo-gotische orgel uit 1870 is vervaardigd door P. Flaes. Waardering. Kerkgebouw met bijbehorende inventaris en pastorie van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van neo-gotische kerkarchitectuur, waarvan de kerkzaal in zogenaamde stucadoorsgotiek vrij zeldzaam is. De hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459703
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Deutsche Evangelische Kirche in 's Gravenhage

Algemeen Rijksarchief

Bleijenburg 7
's Gravenhage
Omschrijving Kantoorgebouw van het voormalig Algemeen Rijksarchief (ARA) op rechthoekige plattegrond met een van de lange gevels aan de str..

Algemeen Rijksarchief

Bleijenburg 7
's Gravenhage
Omschrijving Het depotgebouw van het voormalig Algemeen Rijksarchief (ARA) op vierkante plattegrond heeft afmetingen van ca. 30 bij 30 mete..

Voormalige Hogere Burger School

Bleijenburg 38
's Gravenhage
Inleiding. Door een ruim voorplein met hek van de straat gescheiden schoolgebouw, naar ontwerp van B. Reinders, later adjunct-directeur va..

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl met versierde middenpartij

Lange Houtstraat 7
's Gravenhage
PAND met gevel in Lodewijk XIV-stijl met versierde middenpartij, dat zijn monumentale waarde uitsluitend ontleent aan het uit de 18e eeuw da..

Logement van Amsterdam

Plein 23
's Gravenhage
Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1737-1741 gebouwd als logement der afgevaardigden van Amsterdam, natuurstenen voorgevel, bakstenen ach..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)