Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekpand in rationalistische bouwstijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Koninginnegracht 146
2514AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912
Architect: H.P. Berlage Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage


Beschrijving van Hoekpand in rationalistische bouwstijl

Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand hoekpand uit 1912, gebouwd in opdracht van Carel Henny, directeur van de Levensverzekeringsmaatschappij "De Nederlanden van 1845", door architect H.P. Berlage in een rationalistische bouwstijl. Omschrijving. Hoekpand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een gedrukte begane grond en twee verdiepingen onder een samengestelde, met pannen gedekte, mansardekap. De gevels zijn in sobere baksteen uitgevoerd, die aan de voor-, zij- en achtergevel aan een kant opgetrokken zijn tot een geknikte topgevel, en bezitten met uitzondering van de achtergevel een hardstenen plint. In de gevels zijn smalle sierbanden van ruw gevormde baksteen aangebracht. Aan de rechterkant bevindt zich een over de twee verdiepingen overhoeks uitgebouwde erker, rustend op een natuurstenen uitkraging. De vensters zijn voor het merendeel stalen T-vensters voorzien van strekken met natuurstenen hoekblokken en hardstenen onderdorpel. De paneeldeur wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster. De gootlijst rust op houten klossen. Het interieur bevat onder meer marmeren vloeren, trappen van wit marmer, kamers-en-suite met suite-deuren geflankeerd door kasten, schouwen en vensterbanken uit de bouwtijd. Een smalle lichtschacht loopt over alle bouwlagen. Daar waar de trap tussen eerste en tweede etage de lichtschacht ontmoet is een glas-in-lood-venster. De achtertuin is ommuurd, waarbij de rechter zijmuur vanaf de tweede verdieping naar beneden toe verspringt. Waardering. Pand van architectuurhistorische waarde als ontwerp van H.P. Berlage in sobere rationalistische bouwstijl en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm en het materiaalgebruik. Een stedebouwkundige waarde vormt het feit dat het hoekpand als afsluiting fungeert van de gevelwand aan de Koninginnegracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459702
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoekpand in rationalistische bouwstijl in 's Gravenhage

Twee wachthuisjes met hek

Koninginnegracht
's Gravenhage
Twee WACHTHUISJES met hek. Twee witgepleisterde pandjes met hardstenen plint, zonder verdieping onder flauwhellend zadeldak, met omlopende ..

Schijndodenhuis met begraafplaats

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Schijndodenhuis met begraafplaats naar ontwerp van stadsarchitect Zeger Reijers uit 1828 en aangelegd in 1830. Het in neoclassicistische (ne..

Twee wachthuisjes en hek

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
TWEE WACHTHUISJES EN HEK. Links bij ingang witgepleisterd pandje met hardstenen plint, zonder verdieping onder flauwhellend zadeldak, met om..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument van de familie Van Oordt

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding Natuurstenen grafmonument van de familie Van Oordt in eclectische stijl, bevattende de graven van G.H.L. van Oordt, zijn echtgen..

Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan: grafmonument Bosboom-Toussaint

Kerkhoflaan 12
's Gravenhage
Inleiding. Natuurstenen grafmonument Bosboom-Toussaint in neo-renaissance stijl, bevattende de graven van A.L.G. Toussaint en haar echtgeno..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)