Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bingerden: Mariëndaal in Angerlo

Boerderij

Mariëndaalseweg 16
6986CB Angerlo (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Bingerden: Mariëndaal

MARIENDAAL. Kleine 18e-eeuwse onderkelderde in rode baksteen opgetrokken daglonerswoning, genaamd Mariendaal, op langwerpig rechthoekige grondslag, onder met rode pannen gedekt afgeknot schilddak. Ingangs(oost-)zijde: centraal een deur met 6-ruits bovenlicht. Aan de rechter zijde een getoogde dubbele staldeur met in de linker staldeur een winket. Boven de staldeur een deels boven de dakrand doorgetrokken uitbouw als dakkapel, waarin kozijn met dubbele luiken. Zuidgevel: aan de rechterzijde een geblindeerde paneeldeur met 6-ruits (oorspronkelijk 9-ruits) bovenlicht en links een schuifvenster met luiken met 24-ruitsindeling. Westgevel: drie schuifvensters met 24-ruitsindeling, waarvan de twee rechter vensters van luiken zijn voorzien. Noordgevel: beganegronds bouwsporen van twee ovale vensters. Ten oosten van het huis bevindt zich en bakstenen schuur, die van recente datum is en voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. Het huis dient compositorisch als schilderachtig stoffage-object in de alhier gelegen kleinschalige aanleg in landsschapsstijl van een slingervijver met solitaire eik, die een onderdeel vormde van een grotendeels verdwenen laat 18e-eeuwse aanleg in landschapsstijl ten oosten van de oostelijke grachtarm van Bingerden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459697
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Bingerden in 2012

Bingerden of Bingart is een landgoed buiten het dorp Angerlo (gemeente Zevenaar) in de Nederlandse provincie Gelderland. Bingerden ligt aan de rivier de IJssel en is een van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland, dat wordt gekenmerkt door haar 18e-eeuwse Engelse landschapspark (in 1794-1805 omgevormd naar het ontwerp van J.P. Posth van 1791, in 1868 gereorganiseerd door Eduard Petzold), de uitgebreide tuinen en de moestuin.

Geschiedenis

Bingerden wordt al in het jaar 970, in een oorkonde van 3 augustus 970,[1] beschreven als een versterkte boerderij met gracht als bezit van de graven van Hamaland, die bescherming moest bieden tegen eventuele aanvallen vanaf de IJssel, als Keizer Otto I bevestigt dat graaf Wichman IV het goed schenkt aan de abdij van Elten. Zijn dochter Adela van Hamaland vecht de schenking aan. Na jarenlange strijd kreeg zij onder andere Bingerden in haar bezit. Nadat zij stierf kwam het goed in handen van de aartsbisschop van Keulen.[2][noot 1]

Waarschijnlijk komt de naam "Bingerden" af van "binnen de gaarden". In 1660 werd het landgoed gekocht door een verre voorvader van de huidige eigenaressen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, werd het huis door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. In 1958 werd het huis herbouwd in een kleinere versie.

Vanaf 1942 deed het huis Bingerden dienst als refugiehuis voor de Benedictijner monniken uit Egmond. Door Dom Tholens en pater Van den Biesen werd het huis bewoonbaar gemaakt. In september 1944 wordt Bingerden door de Duitsers gevorderd en vestigen de monniken zich improviserend in Doesburg.

De "Internationale Kwekerijdagen", die het derde weekend van juni worden gehouden, is een jaarlijks terugkerend evenement. Kwekers uit Nederland, België en Duitsland bieden er hun topplanten aan.

Heren en vrouwen van Bingerden

Tekening door Sophia W. van Heeckeren van Kell, op de achtergrond het kasteel van Bingerden voor de brand in 1945.
 • Jkvr. Anne Constance Sophie Seline van Weede (1960), jkvr. Marguerite Louise van Weede (1962) en jkvr. Caroline Eugenie van Weede (1964), dochters van volgende
 • Jhr. Jacob Dirk Carel van Weede (1929-2005), zoon van volgenden
 • Sophia Wilhelmina barones van Heeckeren van Kell (1892-1967), trouwt 1927 jhr. mr. W. E. van Weede (1887-1974), dochter van volgende
 • Mr. Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell (1854-1931), zoon van volgende
 • Mr. Willem baron van Heeckeren van Kell (1815-1914), zoon van volgenden
 • Jkvr. Geertruijd Sara Agatha van Pabst (1774-1847), lid van het geslacht Van Pabst, trouwt 1800 W. H. A. C. baron van Heeckeren (1774-1847), zus van volgende
 • Jhr. Rudolf Willem Jacob van Pabst (1775-1841), zoon van volgende
 • Jhr. mr. Johan Mouritz van Pabst (1740-1824), heer van Bingerden 1776-, kleinzoon van volgende
 • Johann Maurits Edle von Pabst (1650-1730), heer van Bingerden 1674-, zoon van volgende
 • Mr. Hermann Pabst (1603-1663), heer van Bingerden 1661-
 • Johann Arnold baron von Goltstein, heer van Bingerden 1641-

Externe link


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Bingerden: Mariëndaal in Angerlo

Bingerden: Ruïne Kasteel Kell

Mariëndaalseweg 17
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
RUINE KASTEEL KELL. Muurrestant van het middeleeuwse kasteel, gelegen aan de voor(NW-)zijde van de boerderij Groot Kell. De ruine had als or..

Bingerden: historische tuin- en parkaanleg

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Tot de oudste gedeelten van de aanleg van het park van Bingerden behoort de classicistische structuur van d..

Bingerden: boerderij Groot Bingerden

Bingerdenseweg 17
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
BOERDERIJ GROOT BINGERDEN. In rode baksteen opgetrokken boerderij uit 1884 onder met rode pannen gedekt afgeknot schilddak, met centraal aan..

Boerderij Kroonestein

Bingerdenseweg 10
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
BOERDERIJ KROONESTEIN. In rode baksteen opgetrokken boerderij uit de 18e eeuw met grijze gepleisterde voeting onder met rode pannen gedekt a..

Bingerden: stalgebouw rechts van boerderij kroonestein gelegen

Bingerdenseweg 10
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
STALGEBOUW RECHTS VAN BOERDERIJ KROONESTEIN GELEGEN. Rode bakstenen stalgebouw uit de 19e eeuw onder rieten wolfsdak, waarvan de onderste sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bingerden: Mariëndaal in Angerlo

Foto's (1)