Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bingerden: portierswoning in Angerlo

Woonhuis

Bingerdenseweg 19
6986CE Angerlo (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Bingerden: portierswoning

PORTIERSWONING. Portierswoning op T-vormige grondslag onder twee-delig met grijze pannen gedekt zadeldak uit 1893, geplaatst aan het begin van de oprijlaan naar Huis Bingerden. Het naar de oprijlaan gekeerde voorste gedeelte is witgepleisterd. Het tegen de oostzijde aangebouwde achterste gedeelte is wit geschilderd. Ingangs(west-)zijde: centraal de voordeur met enkel-ruits bovenlicht. Links en rechts hiervan een schuifvenster met 6-ruitsindeling aan weerszijden van luiken voorzien met in het hart een rode rechthoek met een witte bies en een groene omlijsting. Op het scheidingsniveau van de beganegrond en eerste verdieping vier muurankers in de vorm van de cijfers 1893. De centrale travee is tot de nok van de eerste verdieping doorgetrokken en is overkapt met een haaks op het aansluitende dak gesitueerd zadeldak; op de eerste verdieping een 4-ruits venster met in de topgevel een ronde nis. Linker zijgevel: beganegronds een 6-ruits schuifvenster met luiken, op de eerste verdieping een schuifvenster met 4-ruitsindeling en in de topgevel een ronde nis als aan de voorgevel. Rechter zijgevel: op de beganegrond een 12-ruits venster bestaande uit een drie venstervlakken omlijstend kozijn met centraal een 6-ruits venster en aan weerszijden een slank venster met 3-ruitsindeling. Op de eerste verdieping en in de topgevel een venster en nis als in de linker zijgevel. Aan de rechterzijde van de achtergevel van het achterste gedeelte van de portierswoning op de beganegrond een 6-ruits schuifvenster met luiken,waaronder een keldervenster met diefijzer. Op de eerste verdieping twee kozijnen met luiken met halfrond bovenlicht, waarin 2 diagonale roeden een venster in 3 ruiten geleden. In de topgevel een ronde nis als aan voorgevel. Rechter (zuid-)gevel van het achterste gedeelte: drie vensters met 6-ruitsindeling, waarvan het middelste venster iets kleiner is dan de overige twee vensters. Linker gevel van het achterste gedeelte: een schuifvenster met 6-ruitsindeling en met luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459690
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Bingerden in 2012

Bingerden of Bingart is een landgoed buiten het dorp Angerlo (gemeente Zevenaar) in de Nederlandse provincie Gelderland. Bingerden ligt aan de rivier de IJssel en is een van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland, dat wordt gekenmerkt door haar 18e-eeuwse Engelse landschapspark (in 1794-1805 omgevormd naar het ontwerp van J.P. Posth van 1791, in 1868 gereorganiseerd door Eduard Petzold), de uitgebreide tuinen en de moestuin.

Geschiedenis

Bingerden wordt al in het jaar 970, in een oorkonde van 3 augustus 970,[1] beschreven als een versterkte boerderij met gracht als bezit van de graven van Hamaland, die bescherming moest bieden tegen eventuele aanvallen vanaf de IJssel, als Keizer Otto I bevestigt dat graaf Wichman IV het goed schenkt aan de abdij van Elten. Zijn dochter Adela van Hamaland vecht de schenking aan. Na jarenlange strijd kreeg zij onder andere Bingerden in haar bezit. Nadat zij stierf kwam het goed in handen van de aartsbisschop van Keulen.[2][noot 1]

Waarschijnlijk komt de naam "Bingerden" af van "binnen de gaarden". In 1660 werd het landgoed gekocht door een verre voorvader van de huidige eigenaressen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, werd het huis door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. In 1958 werd het huis herbouwd in een kleinere versie.

Vanaf 1942 deed het huis Bingerden dienst als refugiehuis voor de Benedictijner monniken uit Egmond. Door Dom Tholens en pater Van den Biesen werd het huis bewoonbaar gemaakt. In september 1944 wordt Bingerden door de Duitsers gevorderd en vestigen de monniken zich improviserend in Doesburg.

De "Internationale Kwekerijdagen", die het derde weekend van juni worden gehouden, is een jaarlijks terugkerend evenement. Kwekers uit Nederland, België en Duitsland bieden er hun topplanten aan.

Heren en vrouwen van Bingerden

Tekening door Sophia W. van Heeckeren van Kell, op de achtergrond het kasteel van Bingerden voor de brand in 1945.
 • Jkvr. Anne Constance Sophie Seline van Weede (1960), jkvr. Marguerite Louise van Weede (1962) en jkvr. Caroline Eugenie van Weede (1964), dochters van volgende
 • Jhr. Jacob Dirk Carel van Weede (1929-2005), zoon van volgenden
 • Sophia Wilhelmina barones van Heeckeren van Kell (1892-1967), trouwt 1927 jhr. mr. W. E. van Weede (1887-1974), dochter van volgende
 • Mr. Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell (1854-1931), zoon van volgende
 • Mr. Willem baron van Heeckeren van Kell (1815-1914), zoon van volgenden
 • Jkvr. Geertruijd Sara Agatha van Pabst (1774-1847), lid van het geslacht Van Pabst, trouwt 1800 W. H. A. C. baron van Heeckeren (1774-1847), zus van volgende
 • Jhr. Rudolf Willem Jacob van Pabst (1775-1841), zoon van volgende
 • Jhr. mr. Johan Mouritz van Pabst (1740-1824), heer van Bingerden 1776-, kleinzoon van volgende
 • Johann Maurits Edle von Pabst (1650-1730), heer van Bingerden 1674-, zoon van volgende
 • Mr. Hermann Pabst (1603-1663), heer van Bingerden 1661-
 • Johann Arnold baron von Goltstein, heer van Bingerden 1641-

Externe link


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Bingerden: portierswoning in Angerlo

Bingerden: tuinmuren met pijlers langs de moestuin

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
TUINMUREN MET PIJLERS LANGS DE MOESTUIN. Een uit twee gedeelten bestaande 18e-eeuwse rode bakstenen tuinmuur langs de lange west- en korte n..

Bingerden: koetshuis

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
KOETSHUIS. Aan het voorplein gelegen in rode baksteen opgetrokken koetshuis onder met grijze pannen gedekt afgeplat schilddak uit de laatste..

Bingerden: paddenstoel op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
PADDESTOEL OP SOKKEL. Betonnen paddestoel op rechthoekige sokkel met afgeschuinde hoeken uit het einde der 19e eeuw. De paddestoel is in cir..

Bingerden: twee paddenstoelen op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
TWEE PADDESTOELEN OP SOKKEL. Twee betonnen paddestoelen op een rechthoekige sokkel met afgeschuinde hoeken uit het eind van de 19e eeuw. De ..

Bingerden: vaas op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
VAAS OP SOKKEL. Laat 19e-eeuwse monumentale betonnen komvormige tuinvaas rustende op vier leeuwepoten met vrij hangende guirlandes langs de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bingerden: portierswoning in Angerlo