Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bingerden: oranjerie annex dienstwoning in Angerlo

Kasteel Buitenplaats

Bingerdenseweg 21 A
6986CE Angerlo (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1786


Beschrijving van Bingerden: oranjerie annex dienstwoning

ORANJERIE ANNEX DIENSTWONING. In rode baksteen opgetrokken deels onderkelderde oranjerie annex dienstwoning onder met grijze pannen gedekt afgeplat zinken schilddak, dat het voorplein aan de NO-hoek afsluit. Centraal op het dak een vierkante bakstenen schoorsteen met een siersmeedijzeren voluutvormige bekroning, waarboven een windvaan. De oranjerie en dienstwoning dateren vermoedelijk uit omstreeks 1786 toen het muurwerk rond het voorplein werd opgetrokken, alhoewel kaarten van voor deze tijd op deze plaats al een bouwwerk - waarschijnlijk een boerderij - aanduiden. Het muurwerk rond het voorplein, de oranjerie annex dienstwoning en de ten opzichte van de as van het huis symmetrisch hier tegenover liggende rentmeesterswoning vormen namelijk een architectonisch ensemble. Op de Kaart van de Havezathe Bingerden door H. van Heijst uit 1791 staat het grondplan van het complex aangeduid, zij het dat dit grondplan in deze tijd niet rechthoekig maar L-vormig was. Vermoedelijk dateert het huidige grondplan uit de laatste helft van de 19e eeuw, toen in de gevels van de oranjerie en dienstwoning de huidige kozijnen werden aangebracht; deze kozijnen zwenken aan de bovenzijde naar opzij en aan de zijkanten naar onderen rechthoekig uit. Voorts werden de vensterkozijnen na de Tweede Wereldoorlog van de huidige vensterindeling in 18e-eeuwse stijl voorzien. Ook werden toen de historiserende dakkapellen met tympaanbekroningen aangebracht, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis zijn. Voorplein(west-)zijde: centraal een dubbel venster met 8-ruits bovenlicht en met per venster een 8-ruitsindeling. Aan weerszijden hiervan een geheel geblindeerde paneeldeur. Aan de linkerzijde een aan voornoemde vensters identieke vensterpartij en aan de rechterzijde een blindnis. Deze blindnis dateert uit 1945 om oorlogsschade te maskeren (voordien een venster identiek aan de overige vensters in deze gevel). De gevel wordt door een kroonlijst (waarin simaaslijst) afgesloten, die aan de overige gevels omgaat. Rechter zijgevel: drie dubbele openslaande deuren met 20-ruitsindeling en 8-ruits bovenlichten. Deze deuren geven toegang tot de voormalige (tegenwoordig als woning in gebruik zijnde) oranjerie. Achtergevel: centraal twee vensters als aan de voorgevel. Links hiervan een blindnis en rechts een paneeldeur met bovenlicht, waarin diefijzer. Aan de linker- en rechter zijde van de gevel een aan voornoemde vensters identiek venster. Onder het centraal gelegen linker venster een getoogde kelderdeur. Aan het rechter uiteinde van de gevel bevindt zich een door een houten bekisting omgeven pomp op bakstenen onderdorpel. Linker zijgevel: een aanbouw van na de Tweede Wereldoorlog, die als zodanig geen monumentwaarde heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459684
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Bingerden in 2012

Bingerden of Bingart is een landgoed buiten het dorp Angerlo (gemeente Zevenaar) in de Nederlandse provincie Gelderland. Bingerden ligt aan de rivier de IJssel en is een van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland, dat wordt gekenmerkt door haar 18e-eeuwse Engelse landschapspark (in 1794-1805 omgevormd naar het ontwerp van J.P. Posth van 1791, in 1868 gereorganiseerd door Eduard Petzold), de uitgebreide tuinen en de moestuin.

Geschiedenis

Bingerden wordt al in het jaar 970, in een oorkonde van 3 augustus 970,[1] beschreven als een versterkte boerderij met gracht als bezit van de graven van Hamaland, die bescherming moest bieden tegen eventuele aanvallen vanaf de IJssel, als Keizer Otto I bevestigt dat graaf Wichman IV het goed schenkt aan de abdij van Elten. Zijn dochter Adela van Hamaland vecht de schenking aan. Na jarenlange strijd kreeg zij onder andere Bingerden in haar bezit. Nadat zij stierf kwam het goed in handen van de aartsbisschop van Keulen.[2][noot 1]

Waarschijnlijk komt de naam "Bingerden" af van "binnen de gaarden". In 1660 werd het landgoed gekocht door een verre voorvader van de huidige eigenaressen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, werd het huis door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. In 1958 werd het huis herbouwd in een kleinere versie.

Vanaf 1942 deed het huis Bingerden dienst als refugiehuis voor de Benedictijner monniken uit Egmond. Door Dom Tholens en pater Van den Biesen werd het huis bewoonbaar gemaakt. In september 1944 wordt Bingerden door de Duitsers gevorderd en vestigen de monniken zich improviserend in Doesburg.

De "Internationale Kwekerijdagen", die het derde weekend van juni worden gehouden, is een jaarlijks terugkerend evenement. Kwekers uit Nederland, België en Duitsland bieden er hun topplanten aan.

Heren en vrouwen van Bingerden

Tekening door Sophia W. van Heeckeren van Kell, op de achtergrond het kasteel van Bingerden voor de brand in 1945.
 • Jkvr. Anne Constance Sophie Seline van Weede (1960), jkvr. Marguerite Louise van Weede (1962) en jkvr. Caroline Eugenie van Weede (1964), dochters van volgende
 • Jhr. Jacob Dirk Carel van Weede (1929-2005), zoon van volgenden
 • Sophia Wilhelmina barones van Heeckeren van Kell (1892-1967), trouwt 1927 jhr. mr. W. E. van Weede (1887-1974), dochter van volgende
 • Mr. Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell (1854-1931), zoon van volgende
 • Mr. Willem baron van Heeckeren van Kell (1815-1914), zoon van volgenden
 • Jkvr. Geertruijd Sara Agatha van Pabst (1774-1847), lid van het geslacht Van Pabst, trouwt 1800 W. H. A. C. baron van Heeckeren (1774-1847), zus van volgende
 • Jhr. Rudolf Willem Jacob van Pabst (1775-1841), zoon van volgende
 • Jhr. mr. Johan Mouritz van Pabst (1740-1824), heer van Bingerden 1776-, kleinzoon van volgende
 • Johann Maurits Edle von Pabst (1650-1730), heer van Bingerden 1674-, zoon van volgende
 • Mr. Hermann Pabst (1603-1663), heer van Bingerden 1661-
 • Johann Arnold baron von Goltstein, heer van Bingerden 1641-

Externe link


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Bingerden: oranjerie annex dienstwoning in Angerlo

Bingerden: hoofdgebouw

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
Hoofdgebouw, Huis Bingerden. Onderdeel 22, Beschrijving De naam Bingerden wordt in 970 als 'curtis Bingart' voor het eerst genoemd. Wat die..

Bingerden: muurwerk met pijlers langs het voorplein

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
MUURWERK MET PIJLERS LANGS HET VOORPLEIN. Door koetshuis en hoofdgebouw onderbroken in rode baksteen opgetrokken muurwerk, dat het voorplein..

Bingerden: zonnewijzer op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
ZONNEWIJZER OP SOKKEL. Zandstenen zonnewijzer met bijbehorende zandstenen sokkel uit de tweede helft van de 18e eeuw. De zonnewijzer is kubu..

Bingerden: vaas op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
VAAS OP SOKKEL. Laat 19e-eeuwse monumentale betonnen komvormige tuinvaas rustende op vier leeuwepoten met vrij hangende guirlandes langs de ..

Bingerden: twee paddenstoelen op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
TWEE PADDESTOELEN OP SOKKEL. Twee betonnen paddestoelen op een rechthoekige sokkel met afgeschuinde hoeken uit het eind van de 19e eeuw. De ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bingerden: oranjerie annex dienstwoning in Angerlo

Foto's (1)