Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bingerden: muurwerk met pijlers langs het voorplein in Angerlo

Tuin Park Landgoed

Bingerdenseweg 21
6986CE Angerlo (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw en later


Beschrijving van Bingerden: muurwerk met pijlers langs het voorplein

MUURWERK MET PIJLERS LANGS HET VOORPLEIN. Door koetshuis en hoofdgebouw onderbroken in rode baksteen opgetrokken muurwerk, dat het voorplein aan de ZW- en NW-zijde kwartcirkelvormig omlijst. Het muurwerk is van een zandstenen geprofileerde afdekplaats voorzien. Voorts wordt het muurwerk op de as van de oprijlaan aan weerszijden door een rechthoekige doorgang doorbroken, die door samengestelde bakstenen pijlers met samengestelde geprofileerde zandstenen afdekplaat, waarop zandstenen vazen, wordt geflankeerd. De vier vazen zijn afgeplat van vorm en hebben voluutvormige handvaten en een band met godrons op de buik. Aan de oostzijde van de genoemde doorgangen wordt het muurwerk door de alhier aan de noordzijde gesitueerde oranjerie (noordzijde) en rentmeesterswoning (zuidzijde) beëindigd. Aan de voorpleinzijde van de westelijke pijler van de noordelijke doorgang een 17e-eeuwse marmeren plaquette met het door een vizier bekroonde wapen van de familie Van Heeckeren; de plaquette is aangebracht na 1842, toen Bingerden in het bezit kwam van de familie Van Heeckeren van Kell. Halverwege het kwartcirkelvormige verloop van beide muurgedeelten wordt de muur door een halfronde door pilasters geplankeerde poort met sluitsteen onderbroken. Ongeveer halverwege deze poorten en het hoofdgebouw zwenkt het muurwerk boogvormig naar boven uit. Het wordt alhier door een pijler afgesloten en verloopt het vanaf dit punt verhoogde muurwerk in een rechte lijn naar het huis. Laatstgenoemde verhoogde muurgedeelten zijn na de Tweede Wereldoorlog in de tijd van de bouw van het huidige huis opgetrokken. Op de tegen het rechter muurgedeelte aansluitende pijler een gedenksteen met de tekst: "I.M. van Pabst oud 18 jaren 9 mei 1827". Deze steen is oorspronkelijk afkomstig van het oude tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste huis. Afgezien van genoemde pijlers en pilasters is het muurwerk aan de voorpleinzijde vlak afgewerkt; aan de achterzijde wordt het muurwerk door bakstenen pijlers gestut. Het muurwerk met pijlers, pilasters en vazen dateert, behoudens de nieuw opgemetselde gedeelten, uit 1786, zoals de gedenksteen in het noordelijke kwartcirkelvormige gedeelte aan het voorplein memoreert: "C.S.A. van Pabst. Oud: 12 jaer 1786". In het muurgedeelte aan het voorplein tussen de linker poort en het huis een hardstenen plakette , oorspronkelijk van het oude huis afkomstig, met de tekst: "R.W.E. van Pabst (...) oud 11 jaer 1786". Aan de achterzijde van het muurwerk op de rechter pilaster van de zuidelijke poort een hardstenen 18e-eeuwse leeuwekop in reliëf. Op de pijler links van de linker pilaster van deze poort een identieke steen. Op de tweede pijler links van genoemde linker pilaster wederom een hardstenen 18e-eeuwse leeuwekop in reliëf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459682
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Bingerden in 2012

Bingerden of Bingart is een landgoed buiten het dorp Angerlo (gemeente Zevenaar) in de Nederlandse provincie Gelderland. Bingerden ligt aan de rivier de IJssel en is een van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland, dat wordt gekenmerkt door haar 18e-eeuwse Engelse landschapspark (in 1794-1805 omgevormd naar het ontwerp van J.P. Posth van 1791, in 1868 gereorganiseerd door Eduard Petzold), de uitgebreide tuinen en de moestuin.

Geschiedenis

Bingerden wordt al in het jaar 970, in een oorkonde van 3 augustus 970,[1] beschreven als een versterkte boerderij met gracht als bezit van de graven van Hamaland, die bescherming moest bieden tegen eventuele aanvallen vanaf de IJssel, als Keizer Otto I bevestigt dat graaf Wichman IV het goed schenkt aan de abdij van Elten. Zijn dochter Adela van Hamaland vecht de schenking aan. Na jarenlange strijd kreeg zij onder andere Bingerden in haar bezit. Nadat zij stierf kwam het goed in handen van de aartsbisschop van Keulen.[2][noot 1]

Waarschijnlijk komt de naam "Bingerden" af van "binnen de gaarden". In 1660 werd het landgoed gekocht door een verre voorvader van de huidige eigenaressen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in april 1945, werd het huis door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. In 1958 werd het huis herbouwd in een kleinere versie.

Vanaf 1942 deed het huis Bingerden dienst als refugiehuis voor de Benedictijner monniken uit Egmond. Door Dom Tholens en pater Van den Biesen werd het huis bewoonbaar gemaakt. In september 1944 wordt Bingerden door de Duitsers gevorderd en vestigen de monniken zich improviserend in Doesburg.

De "Internationale Kwekerijdagen", die het derde weekend van juni worden gehouden, is een jaarlijks terugkerend evenement. Kwekers uit Nederland, België en Duitsland bieden er hun topplanten aan.

Heren en vrouwen van Bingerden

Tekening door Sophia W. van Heeckeren van Kell, op de achtergrond het kasteel van Bingerden voor de brand in 1945.
 • Jkvr. Anne Constance Sophie Seline van Weede (1960), jkvr. Marguerite Louise van Weede (1962) en jkvr. Caroline Eugenie van Weede (1964), dochters van volgende
 • Jhr. Jacob Dirk Carel van Weede (1929-2005), zoon van volgenden
 • Sophia Wilhelmina barones van Heeckeren van Kell (1892-1967), trouwt 1927 jhr. mr. W. E. van Weede (1887-1974), dochter van volgende
 • Mr. Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell (1854-1931), zoon van volgende
 • Mr. Willem baron van Heeckeren van Kell (1815-1914), zoon van volgenden
 • Jkvr. Geertruijd Sara Agatha van Pabst (1774-1847), lid van het geslacht Van Pabst, trouwt 1800 W. H. A. C. baron van Heeckeren (1774-1847), zus van volgende
 • Jhr. Rudolf Willem Jacob van Pabst (1775-1841), zoon van volgende
 • Jhr. mr. Johan Mouritz van Pabst (1740-1824), heer van Bingerden 1776-, kleinzoon van volgende
 • Johann Maurits Edle von Pabst (1650-1730), heer van Bingerden 1674-, zoon van volgende
 • Mr. Hermann Pabst (1603-1663), heer van Bingerden 1661-
 • Johann Arnold baron von Goltstein, heer van Bingerden 1641-

Externe link

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Bingerden: muurwerk met pijlers langs het voorplein in Angerlo

Bingerden: hoofdgebouw

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
Hoofdgebouw, Huis Bingerden. Onderdeel 22, Beschrijving De naam Bingerden wordt in 970 als 'curtis Bingart' voor het eerst genoemd. Wat die..

Bingerden: schuur

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
SCHUUR. Rode bakstenen 19e-eeuwse schuur op rechthoekige grondslag onder lessenaarsdak, waarvan de lange 18e-eeuwse achter(noord-)muur het r..

Bingerden: oranjerie annex dienstwoning

Bingerdenseweg 21A
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
ORANJERIE ANNEX DIENSTWONING. In rode baksteen opgetrokken deels onderkelderde oranjerie annex dienstwoning onder met grijze pannen gedekt a..

Bingerden: zonnewijzer op sokkel

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
ZONNEWIJZER OP SOKKEL. Zandstenen zonnewijzer met bijbehorende zandstenen sokkel uit de tweede helft van de 18e eeuw. De zonnewijzer is kubu..

Bingerden: rentmeesterswoning

Bingerdenseweg 21
Angerlo (Gemeente Zevenaar)
RENTMEESTERSWONING. In rode baksteen opgetrokken rentmeesterswoning onder met grijze pannen gedekt afgeplat schilddak, dat het voorplein aan..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)