Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin overblijfselen van het voormalige kasteel Grunsvoort in Renkum

Archeologie

Kortenburg/Beukenlaan
6870AA Renkum
Gelderland

Bouwjaar: ca. 14e eeuw


Beschrijving van Terrein waarin overblijfselen van het voormalige kasteel Grunsvoort

Terrein waarin overblijfselen van het voormalige kasteel Grunsvoort. Datering: plm 14e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Grunsfoort in oude glorie
De Grunsfoortweide, waarin zich nog overblijfselen van het kasteel bevinden

Kasteel Grunsfoort stond tot eind 18e eeuw ten westen van Renkum in Gelderland. Het terrein met de fundamenten van het kasteel is tegenwoordig een rijksmonument[1].

Vanaf de 14e eeuw was Grunsfoort een belangrijk kasteel van het hertogdom Gelre. Het lag strategisch in een moerassig beekdal. Het is waarschijnlijk al voor 1372 aangelegd ten behoeve van de verdediging van het hertogdom Gelre tegen het Sticht Utrecht.[2] Rond 1780 werd het afgebroken. In de onmiddellijke nabijheid, maar op de stuwwal, verrees in de loop van de 19e eeuw Huize Kortenburg, het eerste gebouw op het huidige landgoed Oranje Nassau’s Oord.

In 1937 zijn op de plaats van het kasteel opgravingen verricht door J.G.N. Renaud. De buitenste hoeken van het voormalig kasteel zijn met palen aangegeven. De resten bevinden zich in een beschermd natuurgebied. De beken op het terrein vormen globaal de buitenste slotgrachten. Aan de Beukenlaan staat een informatiebord. Bijzonder is dat de voormalige overhoekse toren tevens dienstdeed als poorttoren.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin overblijfselen van het voormalige kasteel Grunsvoort in Renkum

De Hoop

Molenweg 53
Renkum
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De molen was aanvankel..

Grafheuvel

Geertjesweg
Wageningen
Grafheuvel. Datering: Neolithicum. Het monument is van wetenschappelijke- en cultuurhistorische betekenis. Gedeeltelijke bescherming, voo..

Steenbakkerij Randwijk: Steenoven

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze STEENOVEN is omstreeks 1926 gebouwd als gesloten continu-ringoven en in 1977 omgevormd tot zigzag-vlamoven. De in vuurvas..

Steenbakkerij Randwijk: Fabrieksgebouw met kleidroogmachine en drogerij

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving In dit FABRIEKSGEBOUW zijn thans de KLEIVOORBEWERKINGSMACHINE (westzijde) en de kunstmatige DROGERIJ (oostzijde) ondergebracht..

Steenbakkerij Randwijk: droogschuur

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de entree van het fabrieksterrein noordelijk van een andere droogschuur ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)