Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rosande in Oosterbeek

Archeologie

Zij-Klingelbeekseweg
6860AA Oosterbeek (gemeente Renkum)
Gelderland

Bouwjaar: middeleeuws


Beschrijving van Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rosande

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rosande. Datering: middeleeuws. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45967
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Rosande
Rosande in de eerste helft van de 18e eeuw. (Vermoedelijk een fantasieafbeelding)
Rosande in de eerste helft van de 18e eeuw. (Vermoedelijk een fantasieafbeelding)
Locatie Oosterbeek (Renkum), Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal onbekend

Kasteel Rosande is een voormalig kasteel en heerlijkheid gelegen ten zuidoosten van het dorp Oosterbeek aan de voet van de Veluwe in de uiterwaarden, in de gemeente Renkum in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De oudste vermelding stamt uit 1313, als het huis eigendom is van Gosewijn van Rijsande. Het kasteel zelf is leengoed onder het Kasteel Doorwerth. Het kasteel was vaak middelpunt van strijd, maar werd altijd weer opgebouwd. In 1515 brandde het af, in 1538 werd het afgebroken en weer opgebouwd. In het rampjaar 1672, werd het kasteel door Franse troepen voor het laatst verwoest, waarna het gebouw werd gesloopt.

De contouren van het kasteel zijn nog altijd herkenbaar in de Rosandepolder. Het kasteelterrein is aangewezen als rijksbeschermd (archeologisch) monument. Uit opgravingen door A.E. van Giffen in 1939 bleek dat het gebouw 34 bij 29 meter in omvang was en dat nog delen van de vloer aanwezig zijn. Een voorstel van Van Giffen om de fundamenten zichtbaar te maken in het landschap werd door de gemeente Renkum niet overgenomen. Ter herinnering aan dit verdwenen kasteel werd ter plaatse een oriëntatiepunt in de vorm van een kasteelvaandel geplaatst.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Rosande in Oosterbeek

Terrein waarin sporen van een militaire nederzetting

-
Arnhem
Terrein waarin sporen van een militaire nederzetting. Datering: Vroege-, Midden- en Laat Romeinse Tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijl..

Mariëndaal: twee tuinvazen

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving onderdeel 12: TWEE TUINVAZEN behorende tot de historische buitenplaats Mariëndaal. De beide tuinvazen zijn als identieke ma..

Mariëndaal: dubbele dienstwoning

Mariëndaal 4
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De DUBBELE DIENSTWONING, is markant gelegen aan het einde van de oprijlaan ten zuiden van het spoorwegviaduct. De éénlaags..

Mariëndaal: spoorwegviaduct

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving Het SPOORWEGVIADUCT is in 1845 over het landgoed op een spoordijk aangelegd in het tracé Utrecht-Arnhem. Vanaf dat jaar vorm..

De Peppel

Hulkesteinseweg 35
Arnhem
Inleiding Vrijstaande VILLA "De Peppel", thans woonhuis met kantoor in het souterrain, in het laatste decennium van de negentiende eeuw geb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)