Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berg van Troje in Borssele

Archeologie

Monsterweg
4454ZA Borssele (gemeente Borsele)
Zeeland

Bouwjaar: 11e-13e eeuw


Beschrijving van Berg van Troje

Terrein waarin een vluchtberg/kasteelberg en de overblijfselen van een kasteel. Datering: 11e - 13e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45962
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Berg van Troje
Berg van Troje (Nederland (hoofdbetekenis))
Berg van Troje
Situering
Coördinaten 51° 36′ NB, 3° 44′ OL
Foto's
Vliedberg "Berg van Troje"
Vliedberg "Berg van Troje"
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Berg van Troje is een vliedberg gelegen aan de rand van het dorp Borssele. De berg is het restant van het voormalig mottekasteel het Slot Troje, dat het stamslot was van de Heren van Borssele.

Geschiedenis

De berg is waarschijnlijk aangelegd in de 11e of de vroege 12e eeuw om dienst te doen als woonterp. In die tijd was de heuvel slechts een terpje van ongeveer 3 meter hoogte. Rond het jaar 1200 werd de heuvel opgehoogd tot 4,7 meter om dient te doen als mottekasteel. In die tijd bestond een dergelijk type kasteel uit een aarden heuvel met daarop een palissadenrij die een vierkante houten verdedigingstoren omsloot. Vroeg in de dertiende eeuw werd de heuvel nogmaals verhoogd tot 7.1 meter en werd voorzien van een stenen ringmuur met steunberen die een totale diameter had van 50 meter die als een cilinder het aardlichaam omsloot. Boven op de berg stond de woontoren of donjon, waar in de 13e/14e eeuw een uitkijktoren aan werd toegevoegd. Deze hoofdburcht was omringd door een slotgracht en werd door een loopbrug verbonden met de lager gelegen voorburcht. Tijdens het overstromingsjaar 1530 stortte een deel van de ringmuur in de omliggende gracht en daarna raakte het kasteel steeds meer in verval. Uiteindelijk verdween het op de vliedberg liggende kasteel zelfs geheel.

Pas in de Tweede Wereldoorlog kreeg de berg weer een echte functie. In de berg werden door de Duitsers twee bunkers ingegraven die er nog steeds liggen.

Zie ookMonumenten in de buurt van Berg van Troje in Borssele

L-vormig hoekpand, bepleisterd

Plein 28
Borssele (Gemeente Borsele)
L-vormig hoekpand, bepleisterd, op de hoek Plein-Ooststraat onderkelderd. In de borstwering boven de vensters reeks van staafankers. In de k..

Dwarshuis met onregelmatig ingedeelde gepleisterde gevel aan het plein

Plein 29
Borssele (Gemeente Borsele)
Dwarshuis met onregelmatig ingedeelde gepleisterde gevel aan het plein. Staafankers. Zadeldak. Zijtop met vlechtingen en met hardstenen aanz..

Pand met aan het dorpsplein tuitgevel en aansluitend een gedeelte met dwarsgevel

Plein 30
Borssele (Gemeente Borsele)
Pand met aan het dorpsplein tuitgevel en aansluitend een gedeelte met dwarsgevel. In de gevel van metselsteen schuifvensters met luiken beha..

Dwarspand, langs gevel met schuiframen met houten schuurtje

Plein 31
Borssele (Gemeente Borsele)
Dwarspand, langs gevel met schuiframen; aansluitend aan de pleinzijde, houten schuurtje, zwart geteerd met witte omrandingen. Zadeldak.

Huis met witgekalkte tuitgevel aan het plein

Plein 1
Borssele (Gemeente Borsele)
Huis met witgekalkte tuitgevel aan het plein, jaarankers 1639, in de top een kruisvenster, waarboven een ontlastingsboog met een gebeeldhouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)