Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijn en Weert in Werkhoven

Molen

Werkhovenseweg 26
3985MH Werkhoven (gemeente Bunnik)
Utrecht

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Rijn en Weert

Inleiding Aan de noordelijke dorpsrand, nabij de kruising van de provinciale weg en de weg naar kasteel Beverweerd gesitueerde romp van de in 1882-84 in opdracht van G.A. de Bouter gebouwde Werkhovense KORENMOLEN, bedoeld ter vervanging van een oudere voorganger op een andere plaats, dichter bij kasteel Beverweerd. De molen kreeg in 1921 een electromotor (waarvan de aangebouwde machinekamer recentelijk weer is afgebroken), werd in 1933 ontmanteld en afgedekt door een plat houten dak. Omschrijving De romp van de Werkhovense molen is opgetrokken in baksteen op een cirkelvormige plattegrond, zich naar boven verjongend. De van getoogde dubbele inrijdeuren, met mansdeurtje, en molenvensters, met onderverdelingen in hout en ijzer, voorziene molenromp is gedeeltelijk gepleisterd, met recentelijk (1991) herbouwde stelling en telde in oorsprong zes bouwlagen (thans vijf). Waardering Karakteristieke, doch incomplete 19e-eeuwse korenmolen van belang wegens cultuurhistorische waarde en de met de oorspronkelijke functie verbonden situering aan de dorpsrand, vrij in het open Krommerijnlandschap en als zodanig ook van landschappelijke waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459569
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rijn en Weert
Rijn en Weert
Rijn en Weert
Basisgegevens
Plaats Werkhoven
Bouwjaar 1882
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  459569
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Werkhoven - molen Rijn en Weert tegen avondlucht.jpg
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Rijn en Weert is een korenmolen in Werkhoven in de provincie Utrecht.

De molen werd in 1882 gebouwd ter vervanging van een molen bij kasteel Beverweerd. De molen bleef tot in de jaren twintig van de twintigste eeuw op windkracht in bedrijf, een elektromotor nam de functie over, waarna van de molen op den duur alleen de stenen romp overbleef. De Stichting Korenmolen Werkhoven heeft zich vanaf 1986 ingezet voor complete restauratie. In 1994 werd de molen weer maalvaardig op windkracht in bedrijf genomen. De roeden zijn 23,7 meter lang en zijn voorzien van het oudhollands wieksysteem met zeilen. De molen maalt wekelijks op vrijwillige basis graan dankzij enkele vrijwillige molenaars.

Naam

De molen had voor de restauratie geen naam. Aangezien de molen niet ver van de Kromme Rijn ligt en omdat de molen haar bestaan aan kasteel Beverweerd dankt, werd de naam van de molen Rijn en Weert. De combinatie met Rijn is niet onbekend in de provincie Utrecht aangezien de naburige molens in Utrecht en Wijk bij Duurstede respectievelijk Rijn en Zon en Rijn en Lek heten.Monumenten in de buurt van Rijn en Weert in Werkhoven

Sint Stevenskerk

Brink 5
Werkhoven (Gemeente Bunnik)
NED. HERVORMDE KERK, romaans tufstenen gebouw uit eind XII versierd met lisenen en rond- en keperboogfriezen. Preekstoel uit 1680. Eenklavie..

Boerderij, langgerekte gepleisterde gevel, met zadeldak

Herenstraat 24
Werkhoven (Gemeente Bunnik)
BOERDERIJ, langgerekte gepleisterde gevel, met zadeldak.

Kleine boerderij gelegen aan de zuidzijde van de Beverweertseweg

Beverweertseweg 22
Werkhoven (Gemeente Bunnik)
Inleiding Een kleine boerderij gelegen aan de zuidzijde van de Beverweertseweg. Links naast de boerderij bevindt zich de oprijlaan van het ..

Beverweert: boerderij Molenhoef

Beverweertseweg 65
Werkhoven (Gemeente Bunnik)
Omschrijving onderdeel 13: BOERDERIJ 'MOLENHOEF'. De dwarshuisboerderij met pannen zadeldak is in 1910 gebouwd voor baron H.J.K.J.W. van H..

ijzeren brug

beverweert
bunnik
Ijzeren brug (Werkhoven, Beverweert). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding IJZEREN BRUG (Werkhoven, Beverweert) gelegen ten noorden van het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)