Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin overblijfselen (heuvel) van het voormalige nonnenklooster "de Annenborch" in Rosmalen

Archeologie


5240AA Rosmalen (gemeente 's Hertogenbosch)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1505


Beschrijving van Terrein waarin overblijfselen (heuvel) van het voormalige nonnenklooster "de Annenborch"

Terrein waarin overblijfselen (heuvel) van et voormalige nonnenklooster "de Annenborch". Datering: gesticht in 1505. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft het terrein waarop de kloosterheuvel is gelegen, alsmede een strook van twintig meter rondom, gemeten vanaf de voet van de heuvel). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45939
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteelheuvel
Monumentale boom op de voormalige kasteelheuvel.

De Annenborch of Rodenborch was een klooster in Rosmalen. Rodenborch is de oudste naam van deze burcht. Deze is bij archeologisch onderzoek gevonden, bij de bouw van de wijk Overlaet eind jaren 1980. De overblijfselen zijn teruggevonden, op de plaats waar thans de Terpeborch is. Dit verklaart ook, waarom de borchen rondom deze plek, de Kloosterordeborchen heten.

Het complex is in 1485 in gebruik genomen door de Augustinessen. Het heeft daarna de naam Annenborch gekregen. Voor die tijd droeg het de naam Rodenborch. Als in 1572 het klooster door de hervormden geplunderd wordt, keren de zusters terug naar 's-Hertogenbosch, waarna het klooster is afgebroken. De zusters vonden hun onderdak bij het Bogardenklooster in de Verwersstraat.

Het terrein is in 1986 archeologisch onderzocht. Men vond toen de restanten van 2 omgrachte terreinen, alsmede een oude kasteelheuvel.

Op de kasteelheuvel bevindt zich een monumentale lindeboom uit de 2e helft van de 18e eeuw.

De namen Rodenborch en Annenborch komen nog steeds terug in het huidige Rosmalen:

Externe linkMonumenten in de buurt van Terrein waarin overblijfselen (heuvel) van het voormalige nonnenklooster "de Annenborch" in Rosmalen

Sint-Lambertuskerk

Markt 1
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
R.K.Kerk van St. Lambertus. Door vergrotingen gewijzigd gotisch gebouw, bestaande uit een 15e eeuwse toren, een driebeukig basilicaal schip ..

Standerdmolen Rosmalen

Molenstraat 17
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Molen. Gesloten standerdmolen uit 1732.

Voormalige boerderij van het hoekgeveltype

Oude Baan 178A
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding Voormalige BOERDERIJ van het hoekgeveltype, daterend uit XVII en in 1844 en rond 1948 na oorlogsschade hersteld. Het pand is opg..

Villa Zuiderbosch

Hintham 152
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Op het achterste deel van het perceel ligt aan de noordzijde geheel vrij de voormalige VILLA 'Zuiderbosch' (voorheen 'Dorothy Ha..

Villa Zuiderbosch

Hintham 152
Rosmalen (Gemeente 's Hertogenbosch)
Inleiding. Aan de straatzijde ligt ter afscheiding een haag met daarin het TOEGANGSHEK. Het omstreeks 1884 geplaatste hek vertoont invloede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)