Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenrode: Tuinprieel in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Straatweg 25
3621BG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw

(2 recensies)

Beschrijving van Nijenrode: Tuinprieel

BREUKELEN, Straatweg ongenummerd bij 125 (prieel in rosarium van Nijenrode)inleiding Centraal in het rosarium achter het kasteel Nijenrode gesitueerd tuinprieel uit de 19e eeuw, mogelijk in oorsprong afkomstig uit Frankrijk en geexposeerd op de Wereldtentoonstelling te Parijs; samengesteld uit brons, koper en ijzer. omschrijving Het prieel bestaat uit acht bronzen kolonnetten (met vierkante sokkels op betonnen poeren en met ijzer versterkt) waarop een ingezwenkte met open netwerk uitgevoerde koepel rust en het wordt bekroond door een open lantaarn met zonnewijzer. Op de bronzen, deels getorste en met lambrequinachtige motieven versierde kolonneten is boven de vergulde bekroningen een ijzeren ring aangebracht met breed rondlopend fries, met vergulde versieringen in de vorm van gebonden lauwertakken en een eierlijst en boven de kolonnetten obeliskvormige punten. Het netwerk is op de knooppunten voorzien van rozetjes en bij de acht ingezwenkte banden van vergulde consoles, waarboven de bronzen ring van de lantaarn. De open bronzen lantaarn heeft verder een achttal door koperen rondbogen met elkaar verbonden zuiltjes op vierkante sokkels, waartussen een met meanderachtige motieven in a-jour uitgevoerd hekwerk, met vergulde kapiteeltjes, waarboven een fries met in bronzen letters het opschrift "non numero nisi serenas horas". Het met koperen beverstaartleien gedekte dak van de lantaarn heeft een stervormige draagconstructie van ijzeren spanten en wordt bekroond door een open, uit drie cirkels met pijl bestaande zonnewijzer met windvaan. waardering Metalen tuinprieel van architectuur- en cultuurhistorische waarde wegens bijzondere verschijningsvorm, detaillering en materiaalgebruik, alsook de zeldzaamheid; ook is de centrale situering in het rosarium van Nijenrode, hoewel niet oorspronkelijk, van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 457941
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (2)

Nijenrode: Tuinprieel
3
Recensie door: ()
jammer dat u de Latijnse tekst niet noemt ik zoek hiernaar voor mijn boek Latijnse spreuken op Nederlandse gebouwen
Nijenrode: Tuinprieel
1
Recensie door: ()
Volgens mij kan dat 'kunstwerk' boven op het prieel geen zonnewijzer zijn: - een zonnewijzer moet wel een afleesbare schaal hebben om iets aan te kunnen wijzen. Ik zie die niet. Bovendien zou die schaal te hoog zijn om van de grond af te kunnen aflezen - de ring die zou kunnen dienen om een tijdschaal te hebben moet wel in het equatoriale vlak liggen. Er is zo te zien geen enkele ring in het equatoriale vlak. Ik kan dit dan ook alleen maar een aardig versiersel noemen (zoals ook op bv. het dak van het scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenrode: Tuinprieel in Breukelen

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding ROZENTUIN, vermoedelijk aan het begin van de 20ste eeuw door de tuinarchitecten L.A. Springer en H. Copijn (opnieuw) aangelegd, a..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding PRIEEL, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Belangrijk..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TUINSIERADEN, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenplaats heeft zijn oorsprong in een 13de eeuws kasteel. Bela..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende, voormalige ORANGERIE uit de jaren tien van de 20ste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrod..

Nijenrode

Straatweg 25
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In de nutstuin voorkomende KAS uit de jaren tien van de twintigste eeuw, als onderdeel van de buitenplaats Nijenrode. De buitenp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)