Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met overblijfselen van het steenhuis Melkema in Huizinge

Archeologie

bij Smedemaweg 3 Smedemaweg 3 2 bij Smedemaweg 3
9914ZA Huizinge (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: middeleeuwen 1500 middeleeuwen


Beschrijving van Terrein met overblijfselen van het steenhuis Melkema

Terrein waarin overblijfselen van het voormalige "Steenhuis". Datering: Middeleeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45771
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Een steenhuis (Gronings: stainhoes, Fries: stins, Oostfries: steenhus) is een vroege vorm van een borg of burcht zoals dat met name in de provincies Friesland, Groningen en Oost-Friesland werd aangetroffen. Zo zijn er alleen al in Friesland naar schatting rond de zevenhonderd stinzen geweest.[1]

Toen in de Middeleeuwen de land-adel steeds meer macht en rijkdom vergaarde, ontstond de behoefte aan veilige behuizing. Dit werd gevonden in het zogenaamde steenhuis.

Het is een nagenoeg vierkant bouwwerk met zijden van 9 tot 12 meter, gebouwd van baksteen. De muren waren dik, vaak meer dan een meter, en het gebouw had vaak minstens drie verdiepingen. De ingang bevond zich op de eerste etage en werd bereikt via een trap die kon worden verwijderd.

Toen in de veertiende en vijftiende eeuw de bewapening zodanig voortschreed dat steenhuizen niet langer veilig waren, gingen de bewoners er langzamerhand toe over deze om te bouwen naar - vaak rijk uitgevoerde - landhuizen of borgen.

In sommige bewaard gebleven borgen is als centraal deel het oude steenhuis nog herkenbaar. Het enig overgebleven steenhuis in de provincie Groningen is het Iwema-Steenhuis in Niebert. In Oost-Friesland staat er onder andere het Steenhuis Bunderhee bij Bunde en de Harderwykenburg nabij Leer en in Friesland bevindt zich de Schierstins bij de plaats Veenwouden.

Dankzij satellietprogramma's als Google Earth en Virtual Earth werden vele tot nog toe onbekende fundamenten van steenhuizen gevonden in de provincie Groningen. Amateurhistoricus Johan Feikens ontdekte er verscheidene in het gebied rondom de Dollard, in het Oldambt.[2]


Monumenten in de buurt van Terrein met overblijfselen van het steenhuis Melkema in Huizinge

Melkema

Smedemaweg 3
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Melkema. Boerderij van het kop-hals-romptype; lang voorhuis onder zadeldak tegen topgevels met topschoorsteen, waarop borden. Achtergevel va..

Langgerekt complex van vier diaconiewoningen

Marialaan 2
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Langgerekt complex van vier diaconiewoningen onder een dwars zadeldak tussen topgevels. In een van de gevels stichting-steen 1835. Vier eenv..

Dorpsschool Voorm. dorpsschool ('t Ol Schoultje)

Torenstraat 1
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Inleiding SCHOOLGEBOUW, genaamd `'t Ol Schoultje' (niet-origineel), gebouwd in 1877 door architect J. Tilbusscher in een Ambachtelijk-tradi..

Hervormde kerk en toren

Torenstraat 15
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw gedekt door vier koepelgewelven en een sluitingsgewelf over de koorsluiting. St..

Wierde

Torenstraat
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C).

Kaart & Routeplanner