Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met overblijfselen van een steenhuis (De Deel of Hayemahuis) in Fraamklap

Archeologie

De Deel
9914ZA Fraamklap (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Terrein met overblijfselen van een steenhuis (De Deel of Hayemahuis)

Terrein waarin overblijfselen van een "Steenhuis". Datering: Middeleeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45767
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Een steenhuis (Gronings: stainhoes, Fries: stins, Oostfries: steenhus) is een vroege vorm van een borg of burcht zoals dat met name in de provincies Friesland, Groningen en Oost-Friesland werd aangetroffen. Zo zijn er alleen al in Friesland naar schatting rond de zevenhonderd stinzen geweest.[1]

Toen in de Middeleeuwen de land-adel steeds meer macht en rijkdom vergaarde, ontstond de behoefte aan veilige behuizing. Dit werd gevonden in het zogenaamde steenhuis.

Het is een nagenoeg vierkant bouwwerk met zijden van 9 tot 12 meter, gebouwd van baksteen. De muren waren dik, vaak meer dan een meter, en het gebouw had vaak minstens drie verdiepingen. De ingang bevond zich op de eerste etage en werd bereikt via een trap die kon worden verwijderd.

Toen in de veertiende en vijftiende eeuw de bewapening zodanig voortschreed dat steenhuizen niet langer veilig waren, gingen de bewoners er langzamerhand toe over deze om te bouwen naar - vaak rijk uitgevoerde - landhuizen of borgen.

In sommige bewaard gebleven borgen is als centraal deel het oude steenhuis nog herkenbaar. Het enig overgebleven steenhuis in de provincie Groningen is het Iwema-Steenhuis in Niebert. In Oost-Friesland staat er onder andere het Steenhuis Bunderhee bij Bunde en de Harderwykenburg nabij Leer en in Friesland bevindt zich de Schierstins bij de plaats Veenwouden.

Dankzij satellietprogramma's als Google Earth en Virtual Earth werden vele tot nog toe onbekende fundamenten van steenhuizen gevonden in de provincie Groningen. Amateurhistoricus Johan Feikens ontdekte er verscheidene in het gebied rondom de Dollard, in het Oldambt.[2]


Monumenten in de buurt van Terrein met overblijfselen van een steenhuis (De Deel of Hayemahuis) in Fraamklap

Huiswierde ten westen van Fraamklap

Fraamweg
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage D).

Huiswierde ('t Hoogtje)

Menkeweerstertocht
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen.

Landhuis met dwarse voorbouw onder schilddak met uitgebouwde kamer boven de ingang

Boterdiep Oz 1
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Op een landbouw tussen kanalen gelegen landhuis met dwars voorbouw onder schilddak. Boven de ingang uitgebouwde kamer voor het dak, bekroond..

Hunsingo (Molen Haitsma)

Uiterdijk 4
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'Hunsingo', ook wel bekend als 'molen Haitsma', ..

Dienstwoning Voorm. dienstwoning met blokbepleistering onder schilddak met sierelementen op de hoeken

Middelstumerweg 17A
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Midden 19e eeuwse voormalige dienstwoning, blokbepleisterde, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond, rustend op lage plint en gedekt do..

Kaart & Routeplanner