Hoge Brug (voetgangersbrug over spoor) in Goes

Beschrijving van Hoge Brug (voetgangersbrug over spoor)

Uit 1871 daterende ijzeren voetganger/spoorbrug. Met geklonken gesloten stalen liggers op portalen opgebouwde brug; aan de zijde van de Segeerssingel een trap met stalen trapbomen in I-profiel met twee bordessen, en aan de zijde van de Kanaaldijk een dito trap met een bordes; de bordessen steunen op gietijzeren Toscaanse kolommen; de traptreden zijn met hout gedekt, de stootborden zijn van gietijzer in roostervorm vervaardigd, het loopdek is eveneens van hout. Bij elke opgang bevinden zich twee gietijzeren lantarens en bij elk uiteinde van het loopdek een gietijzeren boog, eveneens bestemd voor verlichting; op de overgang van de trap naar het bordes, in het midden van het loopdek, alsmede onder de verlichtingsbogen veelhoekige gietijzeren balusters met acanthus bladeren en pijnappelbekroning, daartussen slanke ronde balusters, eveneens met plantaardig ornament en bekroning; tussen de balusters simpele staven. Op de brugligger een cartouche met het jaartal 1871. Uit 1871 daterende ijzeren voetganger/spoorbrug, die vanwege cultuur- en architectuurhistorische, situerings-, typologische, zeldzaamheidswaarde en industrieel-archeologische waarde van belang is op Rijksniveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)