Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwarte Berg: Terrein waarin een grafheuvel in Hoogeloon

Archeologie


5528ZA Hoogeloon (gemeente Bladel)
Noord Brabant

Bouwjaar: Bronstijd (ca 1400 v. chr.)


Beschrijving van Zwarte Berg: Terrein waarin een grafheuvel

Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Bronstijd (ca 1400 v. chr.). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45713
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zwarte Berg
De Zwarte Berg
De Zwarte Berg
Plaats Hoogeloon
Datering ± 1500 v.Chr
Periode Bronstijd
Cultuur Hilversumcultuur
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Zwarte Berg, Kabouterberg of Smousenberg (dat wil zeggen: Jodenberg) is een grafheuvel aan de Groenstraat ten noordwesten van Hoogeloon in de gemeente Bladel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is een van de grootste grafheuvels van Nederland en België uit de bronstijd.

In de jaren 1980 zijn de grafheuvel, een Romeins grafveld en een fragment van een Romeinse weg onderzocht. De grafheuvel is ongeveer 1500 v.Chr. tijdens de Hilversumcultuur aangelegd door het opstapelen van heideplaggen. In het graf werden de resten geplaatst van een verbrande dode. Deze overledene kreeg in zijn graf een bronzen bijl mee als grafgift.

De grafheuvel is van het type ringwalheuvel, waarbij de heuvel achtereenvolgens omgeven wordt door een gracht, een wal en een gracht met daarin palen. Aan de grafheuvel zijn in latere tijden nog veranderingen aangebracht. Daarbij is de heuvel omgeven door een hoefijzervormige palenkrans met de opening richting het noordoosten, de plaats waar de zon opkomt. In die richting heeft men ook een kleiner heuveltje opgeworpen die voorzien was van een paal in het midden en een krans van kleine kleinere palen rondom. Dergelijke heuvels lijken sterk op de grafheuvels van de Britse Wessexcultuur en worden gezien als bewijs van migratie.[1]

De grafheuvel zou mogelijk als monument voor zonneverering gediend hebben.[bron?] Volgens de overlevering woonde kabouterkoning Kyrië op de Kerkakkers in de Kabouterberg.

De grafheuvel is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Zwarte Berg: Terrein waarin een grafheuvel in Hoogeloon

Terrein waarin een urnenveld en nederzetting

-
Hoogeloon (Gemeente Bladel)
Terrein waarin een urnenveld en nederzetting. Datering: IJzertijd.

Melkfabriek St. Pancratius

Vessemseweg 1
Hoogeloon (Gemeente Bladel)
Inleiding. De voormalige ZUIVELFABRIEK ST. PANCRATIUS werd gebouwd in 1916 naar ontwerp van architect L. Kooken als een klein "Chateau d' I..

Pandje waarschijnlijk voormalige boerderij, zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak met afhang tussen puntgevels (ged. met vlechtingen). In ..

De Hoef 2
Hoogeloon (Gemeente Bladel)
PANDJE waarschijnlijk voormalige boerderij, zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak met afhang tussen puntgevels (ged. met vlecht..

Rechthoekige zaalkerk met topgevel en zadeldak, vlakke pilasters en rondboogvensters met houten roeden

Hoofdstraat 68
Hoogeloon (Gemeente Bladel)
Rechthoekige zaalkerk met topgevel en zadeldak, vlakke pilasters en rondboogvensters met houten roeden. Inwendig stuczoldering, XVIIe eeuwse..

Boerderij op L-vormige plattegrond; het dwars naar de weg staande gedeelte met hoge kelder, topgevel met vlechtingen en duivengaten, ontlastingsbogen ..

Hoofdstraat 59
Hoogeloon (Gemeente Bladel)
Boerderij op L-vormige plattegrond; het dwars naar de weg staande gedeelte met hoge kelder, topgevel met vlechtingen en duivengaten, ontlast..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwarte Berg: Terrein waarin een grafheuvel in Hoogeloon