Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Regenkledingfabriek 1 Voorm. regenkledingfabriek in Winschoten

Nijverheid Industrie

Torenstraat 36
9671EE Winschoten (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Regenkledingfabriek 1 Voorm. regenkledingfabriek

Inleiding Markant aan de Torenstraat gesitueerde voormalige FABRIEK voor regenkleding, getuige de in een cartouche gevatte jaartalstenen in de geveltop gebouwd in 1897 in eclectisch- renaissancistische trant en behorende bij het eveneens beschermde dubbele winkelwoonhuis Blijhamsterstraat 13-13a, dat eveneens uit 1897 dateert en dezelfde vormgeving vertoont (zie de afzonderlijke omschrijving). Beide gebouwen zijn door middel van een bijpassend tussenlid met elkaar verbonden. Te linkerzijde van het fabrieksgebouw lag oorspronkelijk de door een muur omsloten tuin. Omschrijving Diep twee bouwlagen tellend voormalig fabrieksgebouw, opgetrokken uit vrij gladde oranjerode Groninger strengperssteen en gedekt door een met gesmoorde machinale platte Friese pannen belegd zadeldak tussen rechte puntgevels met oorspronkelijk aan beide zijden, maar thans alleen nog aan de achterzijde, een trijshuisje; geprofileerde gootlijst op gestucadoorde consoles; staafankers. De voorgevel is, in de trant van Blijhamsterstraat 13-13a verlevendigd door gestucadoorde bakstenen pilasters met fantasiekapiteel van gegoten cement, gestucadoorde geprofileerde waterlijsten en licht afgewerkte banden; de indeling van begane grond en verdieping is niet meer oorspronkelijk, die van de geveltoppen met halfrond gesloten vensters met gietijzeren indeling, rond venster en blindnis wel; het trijshuis ontbreekt. De zijgevels zijn regelmatig ingedeeld door bakstenen pilasters en getoogde vensters met gietijzeren indeling en klapraam worden verlevendigd door de toepassing van banden in gele baksteen en siermetselwerk; de indeling van de achtergevel vertoont overeenkomsten met de voorgevel, doch heeft nog de oorspronkelijke zesruitsschuiframen met eensteens hanekam en sierblokken, opgeklampt hijsluik en houten trijshuisje. Het INTERIEUR bestaat uit nagenoeg ongedeelde ruimten die worden ondersteund door eenvoudig geprofileerde dunne gietijzeren kolommen; op de zolder bevindt zich nog de hijsinstallatie. Waardering Voormalig fabrieksgebouw van algemeen belang wegens - de, in combinatie met de functie van fabriek, voor het noorden van het land, unieke architectonische vormgeving; -de vroegere functie van regenkledingfabriek; - de eertijds functionele relatie tot het tegelijkertijd gebouwde en qua vormgeving nauw verwante bijbehorende dubbele winkelwoonhuis Blijhamsterstraat 13-13a dat eveneens beschermd is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456840
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Regenkledingfabriek 1 Voorm. regenkledingfabriek in Winschoten

Rijkskantoorgebouw (1928-1981: Kantongerecht)

Blijhamsterstraat 19
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding (Rijks)KANTOORGEBOUW gebouwd omstreeks 1900 in een Eclectische stijl. Vanaf 1928 tot 1981 zetelde het kantongerecht in dit gebouw..

Regenkledingfabriek 2 Voorm. regenkledingfabriek, dubbel winkelwoonhuis

Blijhamsterstraat 13A
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding Markant aan de Blijhamsterstraat gesitueerd dubbel WINKELWOONHUIS, getuige de gedenksteentjes naast de toegangsdeuren gebouwd in ..

Villa met neo-renaissancistische elementen

Poortstraat 23
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding VILLA gebouwd omstreeks 1895 in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. Door de nieuwe functie van bankgebo..

Stadhuis Voorm. stadhuis

Blijhamsterstraat 28
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Een van de weinige vrij gaaf gebleven vroeg 19e eeuwse panden. Blokvormig gebouw, vijf travee├źn breed, met verdieping onder schilddak. Omli..

Deftig pand met lage verdieping onder schilddak

Beertsterstraat 5
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Een van de weinige gaaf gebleven deftige 19e eeuwse panden in Winschoten. Blokvormig gebouw, vijf travee├źn breed, met verdieping onder laag..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)