Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paardenstal in Hummelo

Boerderij

Zelhemseweg 16
6999DN Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Paardenstal

Uit het begin van de 19e eeuw daterende bakstenen PAARDENSTAL onder met gesmoorde pannen gedekt schilddak. De landschappelijk opvallend gesitueerde paardenstal heeft een rechthoekige grondslag; in de voor- en achtergevel dubbele houten deuren onder rondbogen met natuurstenen sluitsteen en hoekblokken; bovendien in die gevels een kleine rondbogige enkele houten deur in een gelijke omlijsting; aan de linkerzijde een zijbeuk met vijf gietijzeren in cement gevatte vensters, een houten strokendeur en een mestluik; in de rechterzijgevel vier vierkante vensters in met baksteen gevulde spaarvelden, waarboven een gemetselde boog met natuurstenen sluitsteen. De paardenstal behoort bij een agrarisch complex waarvan het (beschermde) dwarshuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, ook de herberg het "Wapen van Heeckeren" bevat; op het erf bovendien nog een (beschermde) 18e-eeuwse natuurstenen pomp. De vroeg 19e-eeuwse paardenstal is vanwege de architectuurhistorische-typologische, situerings- en complexwaarde van belang als Rijksmonument. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456386
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paardenstal in Hummelo

Het wapen van Heeckeren

Zelhemseweg 16
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
"Het wapen van Heeckeren". Dwarshuis (XIX A) van alleen beganegrond met schilddak, aan de voet waarvan een gietijzeren balustrade. Vensters ..

Schuur

Zelhemseweg 16
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Schuur met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag, afgesloten door een aan een zijde afgewolfd zadeldak gedekt met gesmoorde ou..

Hoeve 'Bautzen'

Zelhemseweg 29
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Hoeve "Bautzen", 1852. Dwars woongedeelte met schilddak, vensters met luiken in de kleuren van Enghuizen en met oude roedenverdeling.

Hoeve 'De grevenkamp'

Zelhemseweg 21
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Hoeve "de Grevenkamp". Boerderij uit midden XIX met in de voorgevel vensters met luiken in de Enghuizense kleuren en de oorspronkelijke roed..

Hoeve

Loenhorsterweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Nabij oude Hessenweg zeer fraai gesitueerde HOEVE (XIX A) met in het woongedeelte de oorspronkelijke roedenverdeling. Luiken in de kleuren v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paardenstal in Hummelo

Foto's (1)