Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden in Leusden Zuid

Archeologie


3790CA Leusden Zuid (gemeente Leusden)
Utrecht

Bouwjaar: 11e eeuw (klooster) late middeleeuwen versterkte huis)


Beschrijving van Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden

Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden. Datering: klooster: 11e eeuw. versterkte huis: laat middeleeuws. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45632
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hohorst
Heiligenberg(Leusden).JPG
Locatie Leusden
Oorspr. functie Klooster, later buitenplaats
Huidig gebruik Opleidingscentrum
Start bouw Rond 1000, huidige gebouw 1815
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 507014
Architect L.H. Eberson
Eigenaar IBO Business School
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Heiligenberg of Hohorst is een landgoed in de Nederlandse gemeente Leusden, gelegen aan de Heiligenbergerbeek.

De circa 12 meter hoge heuvel op het landgoed is een dekzandrug die aan het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, is ontstaan onder invloed van de wind. Rond het jaar 1000 stond de heuvel bekend als de Hohorst (hoge (?) -horst, vergelijk het ernaast gelegen Lockhorst of "gesloten horst") en stichtte de Utrechtse bisschop Ansfried er vermoedelijk boven op de heuvel het klooster Hohorst. Hierdoor kreeg de heuvel de naam Heiligenberg. Omstreeks 1050 verhuisde het klooster naar Utrecht en werd daar de Paulusabdij. Het klooster werd een uithof van deze abdij.

Rond 1580 werd de Heiligenberg eigendom van de Staten van Utrecht, waarna het vanaf 1637 een buitenplaats werd.

In 1657 schreef Joost van den Vondel een gedicht waarin de Heiligenberg voorkomt:

Natuur verkoos den gront in liefelijcke streecken.
Dat Griecken Tempe love, en d'oude Hengstebron:
ik loof dit lantprieel op ’t ruischen van de beecken;
ik loof den Heilgen Bergh, den Duitschen Helikon.
uit: – De Nachtegael van Amisfort
     

Het huidige gebouw werd rond 1815 gebouwd door Ernst Louis van Hardenbroek en heeft een park in Engelse landschapsstijl. Huis en landgoed zijn niet toegankelijk. Meerdere bedrijven hebben in deze locatie hun kantoor gehad, waaronder Mediselect.

Sagen

Over de Heiligenberg bestaan verschillende sagen. Eén vermeldt dat de vroegere heilige Ursula en haar elfduizend maagden met vingerhoedjes de berg schiepen. Een andere dat heksen hier samenkwamen.[1]


Monumenten in de buurt van Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden in Leusden Zuid

Heiligenberg: kas tegen moestuinmuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KAS TEGEN DE MOESTUINMUUR. Een kleine, rode bakstenen, 19de eeuwse kas tegen de westzijde van de moestuinmuur aangebouwd en nog in het bezi..

Heiligenberg: rode bakstenen schuur

Heiligenbergerweg 5
Leusden
SCHUUR. Een rode bakstenen 19de eeuwse schuur op rechthoekige grondslag met een met grijze pannen gedekt zadeldak. In de topgevels van de n..

Heiligenberg: koude bakken

Heiligenbergerweg 5
Leusden
KOUDE BAKKEN. Twee rode bakstenen koude bakken uit circa 1820 op langwerpige rechthoekige grondslag, parallel aan elkaar in de noordwesthoe..

Heiligenberg: tuinmanswoning

Heiligenbergerweg 5
Leusden
TUINMANSWONING. De wit geschilderde en bepleisterde tuinmanswoning is tussen 1807 en 1827 ( bij de aanleg van de landschapspark) in cottage..

Heiligenberg: overlaat

Heiligenbergerweg 5
Leusden
OVERLAAT. Een halfronde bepleisterde stenen overlaat uit circa 1900. De overlaat werd gebouwd ter vervanging van een overlaat uit de tijd v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein waarin zich de overblijfselen van het klooster Hohorst en het versterkte huis Heiligenberg bevinden in Leusden Zuid