Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: grot in Amstenrade

Tuin Park Landgoed

Hagendorenweg 1
6436CR Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1815


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: grot

GROT. Omstreeks 1815 deels ondergronds gebouwde grot, opgetrokken in met grote deels onregelmatig gevormde en gedecoreerde mergelblokken beklede rode baksteen, wellicht naar ontwerp van Charles Schaffer, die in deze tijd ook de oranjerie heeft ontworpen. De grot markeert het eindpunt van de zichtas vanaf het huis in noordelijke richting. Aan de voor(zuid-)zijde de boogvormige entree met sluitsteen met het deels vervaagde wapen van De Marchant en d'Ansembourg. Rechts van de entree het restant van een boogvormige ingang. Links van de entree een stenen boogbrug, die aan de onderzijde met rustica-mergelblokken is bekleed. Onder de brug aan de grotzijde wederom een boogvormige ingang. De brug verloopt over een droge waterarm, die aan de noordzijde het tracé van de gevel van de grot volgt. Aan de noordzijde is de grot in een heuvelpartij in het park in landschapsstijl opgenomen. De buitengevel van de grot is vanouds met grafiti bewerkt. Een graffito vermeldt het jaar 1826. Inwendig: de genoemde entree en ingangen komen uit op een boogvormige gang, die toegang verschaft tot een aan de noordzijde van de ruine gelegen vertrek met koepelgewelf. In de vier hoeken van het vertrek aan de onderzijde van het gewelf een vermoedelijk allegorisch gezicht (thans niet meer herkenbaar) in verdiept reliëf. Bij de bouw van de grot is elke rechte lijn vermeden; opbouw en verloop van de gevel, alsmede het inwendige vertrek en gang zijn cirkel- en boogvormig. De grot verkeert deels in verruineerde staat. Niet (meer) duidelijk is of deze staat aan de oorsprong van de grot als quasi-ruine is toe te schrijven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456132
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: grot in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: muur tussen moestuin en park

Hagendoornweg 10 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
MUUR TUSSEN MOESTUIN EN PARK. Rode bakstenen deels met ezelsrug bekroonde muur tussen moestuin en park. Aan de zuidzijde reikt de muur tot d..

Wegkruis, opschrift: 'J.W.W.M.M.M.'

Poststraat 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
Wegkruis uit 1817, hersteld 1903; corpus XIX A. Opschrift: 'J.W.W.M.M.M.'

Kasteel Amstenrade: rentmeesterswoning aan kemkensweg

Hagendoornweg 17 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
RENTMEESTERSWONING AAN KEMKENSWEG. Rode bakstenen deels onderkelderde rentmeesterswoning uit de eerste kwart van de 19e eeuw op rechthoekige..

Kasteel Amstenrade: oranjerie

Hagendorenweg 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
ORANJERIE. Rode bakstenen onderkelderde oranjerie op rechthoekige grondslag met glazen kas op eveneens rode bakstenen onderbouw ter weerszij..

Kasteel Amstenrade: historische tuin- en parkaanleg

Hagendorenweg 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische aanleg van Kasteel Amstenrade herinneren nog enkele elementen aan de situatie op het ein..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)