Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: pomphuisje in Amstenrade

Kasteel Buitenplaats

Hagendorenweg 1
6436CR Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1886


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: pomphuisje

POMPHUISJE. Ornamenteel onderkelderd in rode baksteen opgetrokken pomphuisje, gelegen aan de entree naar het park op de as van de Hommerter allee. Onder het huisje een zeven meter diepe stenen waterput met buizensysteem voor de distributie van water naar de buitengracht. Het huisje, dat zich voordoet als een ornamenteel wachtershuisje of kiosk is gebouwd op vierkante grondslag en is overkapt door een hoog opgetrokken afgeplat met leien gedekt schilddak (maasdekking) met vier pijnappels op de hoeken. Aan de hoeken van de gevels zijn omgaande hardstenen blok-pilasters aangebracht, die worden afgesloten door een fries met trigliefen en een kroonlijst (tevens gootlijst) met eierlijst. Tussen de pilasters onder de kroonlijst een stenen sierband met voluten. Aan de oprit(Z-)- en NW-zijde van het huisje, dat omgaande van een hardstenen voeting is voorzien, een groep van twee segmentboog-vormige vensters met 6-ruitsvensters met diefijzers in een ornamentele mergelomlijsting met guirlandes aan de onderzijde. Centraal aan de ZW- en NO-zijde een deur in een ornamentele stenen omlijsting, die aan de bovenzijde naar opzij rechthoekig uitzwenkt. Centraal op de verdieping aan deze zijden een ornamentele loden dakkapel met rond 4-ruitsvenster. De dakkapel wordt bekroond door een loden voluutvormig ornamentstuk en is aan de onderzijde van guirlandes voorzien. Het pomphuisje dateert uit het einde van de 19e eeuw en werd wellicht omstreeks 1886 gebouwd, toen centraal aan de parkzijde van de hoofdvleugel van het kasteel een monumentaal bordes werd gebouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456130
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: pomphuisje in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: hek en pijlers

Hagendoornweg 22 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
HEK EN PIJLERS. Aan de Dorpsstraat op de as van de Hommerter allee gelegen dubbel smeedijzeren spijlenhek met twee smeedijzeren zijstukken, ..

De Streek

Hommerter Allee 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
Inleiding Voormalige RENTMEESTERSWONING De Streek van het nabijgelegen kasteel Amstenrade, ca. 1900. Gebouwd voor rentmeester Meertens in e..

Kasteel Amstenrade: voorplein met hek

Hagendoornweg
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
VOORPLEIN MET BALUSTRADES HEK EN KEERMUUR. Aan de zuidzijde van het kasteel grenzend onderkelderd en begrint voorplein, dat naar de op de as..

Kasteel Amstenrade: muur tussen moestuin, voorplein en huis

Hagendoornweg 8 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
MUUR TUSSEN MOESTUIN, VOORPLEIN EN HUIS. Rode bakstenen muur met segmentvormige hardstenen afdekplaat, die van het voormalige koetshuis (tha..

Kasteel Amstenrade: rondboogbrug met pijlers en balustrades

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
RONDBOOGBRUG MET PIJLERS EN BALUSTRADES. Rode bakstenen en deels met mergelstenen beklede rondboogbrug over de buitengrachtt aan de entree a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Amstenrade: pomphuisje in Amstenrade

Foto's (1)