Kasteel Amstenrade: rentmeesterswoning aan kemkensweg in Amstenrade

Hagendoornweg 17 (bij)
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)

Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw

Beschrijving van Kasteel Amstenrade: rentmeesterswoning aan kemkensweg

RENTMEESTERSWONING AAN KEMKENSWEG. Rode bakstenen deels onderkelderde rentmeesterswoning uit de eerste kwart van de 19e eeuw op rechthoekige grondslag. De woning onderbreekt de muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin en is door een met leien (maasdekking) gedekt mansardedak overkapt. Als zodanig is de woning aangegeven op het Kadastraal Minuutplan van de Gemeente Amstenrade uit ca. 1820-1830. Voor(erf-)zijde: beganegronds van links naar rechts: twee getoogde 8-ruitsvensters, een rondboogdeur en een getoogd 8-ruitsvenster. Op de verdieping vier dakkapellen, die door een fronton worden bekroond. In de kapellen enkel-ruitsvensters van recente datum (oorspronkelijk 6-ruitsvensters). Achter(straat-)zijde: twee vensters met 8-ruitsindelingen. Links van deze gevel in de muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin een rechthoekige doorgang van recente datum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)