Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin in Amstenrade

Tuin Park Landgoed

Hagendoornweg 13 (bij)
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin

BAKSTENEN MUUR TEN NOORDOOSTEN EN NOORDEN VAN DE POORT NAAR DE MOESTUIN. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur uit de eerste kwart van de 19e eeuw, die aan de NO-zijde van de poort naar de moestuin aansluit en die de moestuin aan de ZO-, oost- en NO-zijde naar de Hagendorenweg en de Kemkensweg afsluit. Ter hoogte van de hoek Hagendorenweg-Kemkensweg gaat de muur via twee schuin verlopende bochten haaks in noordwestelijke richting om, om verder via enkele rechte stukken en flauwe bochten het onregelmatige tracé van de Kemkensweg te volgen. Ter hoogte van de Kemkensweg wordt de muur gedeeltelijk door steunberen gestut en door pilasters geleed. Aan de Kemkensweg wordt de muur door een rentmeesterswoning onderbroken. Even voorbij deze woning eindigt de muur aan de oostzijde van het park in landschapsstijl. Als zodanig staat de muur aangegeven op het Kadastraal Minuutplan van de Gemeente Amstenrade uit circa 1820-1830. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456125
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: muur tussen moestuin en erf van de aan de kemkensweg gelegen rentmeesterswoning

Hagendoornweg 17 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
MUUR TUSSEN MOESTUIN EN ERF VAN DE AAN DE KEMKENSWEG GELEGEN RENTMEESTERSWONING. Rode bakstenen muur, die ongeveer halverwege de muur ten no..

Kasteel Amstenrade: poort

Hagendoornweg 16 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
POORT. Rechthoekige rode bakstenen poort uit ca. 1815 met centraal gelegen segmentboog-vormige doorgang en met rechte dubbele houten poortde..

Kasteel Amstenrade: poortgebouw bij moestuin

Hagendoornweg 16 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
POORTGEBOUW AAN DE ZW-ZIJDE VAN DE MOESTUIN. Rode bakstenen poortgebouw onder met leien gedekt mansardedak (maasdekking), waarvan de onderst..

Kasteel Amstenrade: trap met keermuren

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
TRAP MET KEERMUREN. Rechte stenen trap met 12 hardstenen treden, aan weerszijden geflankeerd door brede rode bakstenen keermuren in drie haa..

Kasteel Amstenrade: oostelijke broeikas

Hagendoornweg 10 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
OOSTELIJKE BROEIKAS. Langwerpige rode broeikas uit ca. 1815, die tesamen met de westelijke broeikas het bordes voor de oranjerie aan de ZO-z..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)