Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin in Amstenrade

Hagendoornweg 13 (bij)
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)

Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw

Beschrijving van Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten noordoosten en noorden van de poort naar de moestuin

BAKSTENEN MUUR TEN NOORDOOSTEN EN NOORDEN VAN DE POORT NAAR DE MOESTUIN. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur uit de eerste kwart van de 19e eeuw, die aan de NO-zijde van de poort naar de moestuin aansluit en die de moestuin aan de ZO-, oost- en NO-zijde naar de Hagendorenweg en de Kemkensweg afsluit. Ter hoogte van de hoek Hagendorenweg-Kemkensweg gaat de muur via twee schuin verlopende bochten haaks in noordwestelijke richting om, om verder via enkele rechte stukken en flauwe bochten het onregelmatige tracé van de Kemkensweg te volgen. Ter hoogte van de Kemkensweg wordt de muur gedeeltelijk door steunberen gestut en door pilasters geleed. Aan de Kemkensweg wordt de muur door een rentmeesterswoning onderbroken. Even voorbij deze woning eindigt de muur aan de oostzijde van het park in landschapsstijl. Als zodanig staat de muur aangegeven op het Kadastraal Minuutplan van de Gemeente Amstenrade uit circa 1820-1830. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)