Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: oostelijke broeikas in Amstenrade

Tuin Park Landgoed

Hagendoornweg 10 (bij)
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1815


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: oostelijke broeikas

OOSTELIJKE BROEIKAS. Langwerpige rode broeikas uit ca. 1815, die tesamen met de westelijke broeikas het bordes voor de oranjerie aan de ZO-zijde afsluit. De kas is ca. twee meter onder het maaiveldniveau doorgetrokken en is met glazen lessenaars afgedekt, die ten behoeve van een optimale warmte-ontwikkeling licht gebogen zijn. Het verloop van de broeikas strekt zich over de gehele helft van de breedte van de moestuin uit en reikt aan de ZW-zijde tot aan de lengte-as van de moestuin, die van de poort naar de centrale travee van de oranjerie voert. Deze zijde van de broeikas vertoont in tegenstelling tot de haaks op elkaar geplaatste overige rechte zijden een convexe kromming, die is aangebracht om de gerende positie van de oranjerie ten aanzien van de poort te verbloemen. Door een ondergrondse doorgang, die onder de lengte-as van de moestuin verloopt, staat de oostelijke broeikas met de westelijke broeikas in verbinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456120
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: oostelijke broeikas in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: hek

Hagendoornweg 10 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
HEK. Dubbel smeedijzeren spijlen-hek met aan de NW-zijde een vleugelstuk met identieke spijlen. Het hek, dat uit de 19e eeuw dateert, is gep..

Kasteel Amstenrade: trap met keermuren

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
TRAP MET KEERMUREN. Rechte stenen trap met 12 hardstenen treden, aan weerszijden geflankeerd door brede rode bakstenen keermuren in drie haa..

Kasteel Amstenrade: oranjerie

Hagendorenweg 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
ORANJERIE. Rode bakstenen onderkelderde oranjerie op rechthoekige grondslag met glazen kas op eveneens rode bakstenen onderbouw ter weerszij..

Kasteel Amstenrade: westelijke broeikas

Hagendoornweg 10 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
WESTELIJKE BROEIKAS. Langwerpige rode bakstenen broeikas uit ca. 1815, die tesamen met de oostelijke broeikas het bordes voor de oranjerie a..

Kasteel Amstenrade: muur tussen moestuin en erf van de aan de kemkensweg gelegen rentmeesterswoning

Hagendoornweg 17 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
MUUR TUSSEN MOESTUIN EN ERF VAN DE AAN DE KEMKENSWEG GELEGEN RENTMEESTERSWONING. Rode bakstenen muur, die ongeveer halverwege de muur ten no..

Kaart & Routeplanner