Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis in Amstenrade

Kasteel Buitenplaats

Hagendorenweg 7
6436CR Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis

VOORMALIG KOETSHUIS. Aan het voorplein en het omsloten hof gelegen in rode baksteen opgetrokken onderkelderd voormalig koetshuis (thans woning) onder met leien gedekt mansardedak (maasdekking), waarvan de onderste dakschilden boogvormig uitzwenken. Op het noordwestelijke nokeinde een eenvoudige houten klokketoren. Het koetshuis is waarschijnlijk gelijk met de bouwcampagne van het kasteel in de laatste kwart van de 18e eeuw tot stand gekomen. De naar het voorplein gerichte gevel is door mergel-pilasters en mergel-hoekpilasters in drie gevelvlakken geleed met in elk gevelvlak een licht vooruitspringende rode bakstenen omlijsting van een voormalige segmentboogvormige dubbele poort. Thans zijn alle poortingangen met rode baksteen dichtgemetseld. In de centrale voormalige poort, ter plaatse van de oorspronkelijke rechter poortdeur een recentelijk aangebracht 30-ruitsvenster. Aan de rechter zijde van de linker voormalige poort een rechte deur van recente datum. Aan de geveleinden een oeil de boeuf met 4-ruitsvenster. Ter weerszijden van de rechter mergel-pilaster eveneens een oeil de boeuf met 4-ruitsvenster. Ter weerszijden van de linker mergel- pilaster een segmentboog-vormig venster met 16-ruitsindeling. Laatstgenoemde vensters zijn evenals de oeil de boeufs van mergelomlijstingen voorzien. Op de verdieping recht boven de mergelpilasters en de voormalige segmentboogvormige poorten vijf 9-ruits dakkapellen, die door een fronton worden bekroond. ZO-gevel: twee rechte dubbele staldeuren met in de rechter deur een 10-ruitslicht. Op de verdieping drie aan de voorzijde identieke dakkapellen. NO-gevel: aan de hofzijde op de verdieping twee aan de voorgevel identieke dakkapellen. Aan de naar de moestuin gericht zijde buiten het hof twee segmentboog-vormige 4-ruitsvensters. NW-gevel: centraal een segmentboogvormige deur met 5-ruits bovenlicht. Links hiervan een segmentboogvormig 16-ruitsvenster. Rechts een met rode baksteen dichtgemetselde nis. Op de verdieping twee aan de voorgevel identieke dakkapellen. Inwendig: in de door een elliptisch tongewelf gedekte kelder een lange aanrechtbank; gelijkvloers een eenvoudige schoorsteenmantel en een eiken ondermantel met tegels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456116
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: stalgebouw

Hagendoornweg 6 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
STALGEBOUW. Langwerpig rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag, dat aan de omsloten hof aan de overzijde van het complex van paa..

Kasteel Amstenrade: paardestallen, poortgebouw en dienstwoning

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
PAARDESTALLEN, POORTGEBOUW EN DIENSTWONING. Met de lange ZO-zijde naar de Hagendorenweg gekeerd complex van rode bakstenen paardestallen, po..

Kasteel Amstenrade: poortgebouw bij moestuin

Hagendoornweg 16 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
POORTGEBOUW AAN DE ZW-ZIJDE VAN DE MOESTUIN. Rode bakstenen poortgebouw onder met leien gedekt mansardedak (maasdekking), waarvan de onderst..

Kasteel Amstenrade: muur tussen moestuin, voorplein en huis

Hagendoornweg 8 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
MUUR TUSSEN MOESTUIN, VOORPLEIN EN HUIS. Rode bakstenen muur met segmentvormige hardstenen afdekplaat, die van het voormalige koetshuis (tha..

Kasteel Amstenrade: voorplein met hek

Hagendoornweg
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
VOORPLEIN MET BALUSTRADES HEK EN KEERMUUR. Aan de zuidzijde van het kasteel grenzend onderkelderd en begrint voorplein, dat naar de op de as..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis in Amstenrade

Foto's (1)