Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: stalgebouw in Amstenrade

Kasteel Buitenplaats

Hagendoornweg 6 (bij)
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1820


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: stalgebouw

STALGEBOUW. Langwerpig rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag, dat aan de omsloten hof aan de overzijde van het complex van paardestallen, poortgebouw en dienstwoning is gesitueerd. Het stalgebouw is overkapt door een met grijze pannen gedekt wolfsdak, waarvan de onderste schilden aan de onderzijde boogvormig uitzwenken. Aan de korte ZW-zijde sluit het stalgebouw haaks aan op de achtergevel van het voormalige koetshuis (thans woning). De naar het hof gekeerde ZO-gevel wordt onderbroken door een min of meer centraal gelegen fronton met deels in de gevel verzonken rondboog- luik. Centraal in de gevel twee segmentboog-vormige nissen ter weerszijden van voornoemd luik met in elk der nissen twee segmentboog-vormige vensters met 4-ruitsindelingen. Rechts van de nissen twee travee├źn met op de verdieping in beide traveeen een segmentboog-vormig luik. In de linker travee beganegronds een segmentboog-vormige deur. De eindtravee aan deze zijde valt door de aanbouw ten noordwesten van de poort, die tot de stallen is door getrokken, buiten de omsloten hof en is in de moestuin gelegen. Links van de nissen een segmentboog-vormige en een halfrond 4-ruitsvenster met erboven segmentboog-vormige luiken; ertussen een segmentboog-vormige deur. Moestuin (NO-)zijde: een centraal gelegen rechte deur met 2-ruits bovenlicht en mergelomlijsting. NW-gevel: van links naar rechts twee 4- ruitsvensters, een deur, wederom twee 4-ruitsvensters en een deur, alle segmentboog-vormig. Boven laatstgenoemd venster een halfronde nis. Het stalgebouw, dat uit ca. 1820 dateert, staat voor het eerst geregistreerd op het Kadastraal Minuutplan van de Gemeente Amstenrade uit ca. 1820-1830. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456114
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: stalgebouw in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis

Hagendorenweg 7
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
VOORMALIG KOETSHUIS. Aan het voorplein en het omsloten hof gelegen in rode baksteen opgetrokken onderkelderd voormalig koetshuis (thans woni..

Kasteel Amstenrade: poortgebouw bij moestuin

Hagendoornweg 16 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
POORTGEBOUW AAN DE ZW-ZIJDE VAN DE MOESTUIN. Rode bakstenen poortgebouw onder met leien gedekt mansardedak (maasdekking), waarvan de onderst..

Kasteel Amstenrade: paardestallen, poortgebouw en dienstwoning

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
PAARDESTALLEN, POORTGEBOUW EN DIENSTWONING. Met de lange ZO-zijde naar de Hagendorenweg gekeerd complex van rode bakstenen paardestallen, po..

Kasteel Amstenrade: muur tussen moestuin, voorplein en huis

Hagendoornweg 8 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
MUUR TUSSEN MOESTUIN, VOORPLEIN EN HUIS. Rode bakstenen muur met segmentvormige hardstenen afdekplaat, die van het voormalige koetshuis (tha..

Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten zuidwesten van de poort naar de moestuin

Hagendorenweg 5
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
BAKSTENEN MUUR TEN ZUIDWESTEN VAN DE POORT NAAR DE MOESTUIN. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur uit de eerste kwart van de 19e ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)