Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: poortgebouw bij moestuin in Amstenrade

Kasteel Buitenplaats

Hagendoornweg 16 (bij)
6436ZA Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1820


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: poortgebouw bij moestuin

POORTGEBOUW AAN DE ZW-ZIJDE VAN DE MOESTUIN. Rode bakstenen poortgebouw onder met leien gedekt mansardedak (maasdekking), waarvan de onderste dakschilden boogvormig uitzwenken. Het gebouw is omgaande van een kroonlijst in mergel voorzien. Het poortgebouw dateert uit circa 1820 en is voor het eerst geregistreerd op het Kadastraal Minuutplan van de Gemeente Amstenrade uit circa 1820-1830. In de eerste helft van deze eeuw is de poort aan beide zijden door een rode bakstenen muur dichtgezet. Aan de hofzijde zijn in deze muur drie centraal gelegen halve rondboog-openingen uitgespaard, die toegang verlenen tot erachter gelegen hondehokken. Aan deze zijde wordt de gevel aan weerszijden door mergel-blokpilasters geflankeerd en zwenkt de kroonlijst in het midden boogvormig naar boven uit. In het aldus ontstane veld een ronde nis. Voor het overige is de naar het hof gekeerde gevel met mergelstenen in speklagen bekleed. Links en rechts aan deze zijde van de poort een rode bakstenen aanbouw, die aan de hofzijde het aanzien heeft van een scheidingsmuur. In de rechter gevel een segmentboog-vormige deur. In de linker gevel een even groot segmentboog-vormig veld, waarin een kleine segmentboogvormige deur. Links van laatstgenoemde aanbouw een lagere aanbouw, waarvan de aan de hofzijde gelegen gevel zich eveneens als scheidingsmuur voordoet. Aan de rechterzijde een gedenkplakette met de tekst: "Maana exorIan peCvs nobIs MvLtItvda". De naar de moestuin gerichte gevel van het poortgebouw wordt eveneens door mergel-blokpilasters geflankeerd. In de bakstenen gevel een rechte deur van recente datum. De aanbouw links en rechts van de poort aan moestuinzijde is door een lessenaarsdak overkapt. In beide aanbouwen een segmentboog-vormige deur. De rechts van de rechter aanbouw gelegen lagere aanbouw is eveneens met een lessenaarsdak overkapt. Links en rechts van de gevel een houten luik. Centraal vier brede rechthoekige vensters met 2-ruitsindelingen. Laatstgenoemde aanbouw is waarschijnlijk naderhand in de 19e eeuw, wellicht omstreeks 1900, gebouwd. Deze aanbouw eindigt aan de NW-zijde namelijk links van de eindtravee van de gevel van het eveneens aan het hofgelegen stalgebouw, zodat het evenwicht van de classicistische gevelopbouw van het stalgebouw aan deze zijde enigszins is verstoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456113
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: poortgebouw bij moestuin in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: stalgebouw

Hagendoornweg 6 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
STALGEBOUW. Langwerpig rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag, dat aan de omsloten hof aan de overzijde van het complex van paa..

Kasteel Amstenrade: bakstenen muur ten zuidwesten van de poort naar de moestuin

Hagendorenweg 5
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
BAKSTENEN MUUR TEN ZUIDWESTEN VAN DE POORT NAAR DE MOESTUIN. Rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur uit de eerste kwart van de 19e ..

Kasteel Amstenrade: paardestallen, poortgebouw en dienstwoning

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
PAARDESTALLEN, POORTGEBOUW EN DIENSTWONING. Met de lange ZO-zijde naar de Hagendorenweg gekeerd complex van rode bakstenen paardestallen, po..

Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis

Hagendorenweg 7
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
VOORMALIG KOETSHUIS. Aan het voorplein en het omsloten hof gelegen in rode baksteen opgetrokken onderkelderd voormalig koetshuis (thans woni..

Kasteel Amstenrade: poort

Hagendoornweg 16 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
POORT. Rechthoekige rode bakstenen poort uit ca. 1815 met centraal gelegen segmentboog-vormige doorgang en met rechte dubbele houten poortde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)