Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Amstenrade: rondboogbrug met pijlers en balustrades in Amstenrade

Tuin Park Landgoed

Hagendorenweg 3
6436CR Amstenrade (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1815


Beschrijving van Kasteel Amstenrade: rondboogbrug met pijlers en balustrades

RONDBOOGBRUG MET PIJLERS EN BALUSTRADES. Rode bakstenen en deels met mergelstenen beklede rondboogbrug over de buitengrachtt aan de entree aan de spiegelboogvormige beëindiging van het voorplein. De brug is voorzien van een stenen balustrade van kettingschalmen, die aan de uiteinden door pijlers worden geflankeerd. Op de handlijsten van de balustrades centraal een bol en tegen de pijlers een halve bol in mergelsteen. De mergelstenen pijlers aan de voorpleinzijde zijn obelisk-vormig en worden door een pijnappel bekroond. De pijlers aan de straat(Hagendorenweg-)zijde rusten op een samengesteld mergelstenen voetstuk, zijn voorts in door mergelstenen banden onderbroken rode baksteen opgetrokken en worden door een monumentaal samengesteld bovenstuk met kroonlijst en bolvormig ornamentstuk bekroond. Aansluitend aan deze pijlers een kwartcirkel-vormig uitzwenkende mergelstenen balustrade met segmentboog-vormige handlijst, die beëindigd worden door aan laatstgenoemde pijlers identieke pijlers. Tussen deze pijlers een smeedijzeren hek met pijlpunt-vormige spijlen. Aan weerszijden van deze pijlers een rode bakstenen balustrade, die het tracé van de buitengracht aan de straat(Hagendorenweg-)zijde volgt. Deze balustrade is tevens keermuur, die de straat naar de buitengracht keert. Aan de straatzijde is de balustrade met mergelblokken bekleed. Aan beide zijden van de entree wordt deze balustrade door drie aan de straatwegzijde van de brug identieke pijlers onderbroken. Aan de ZW-zijde van de entree vormt de derde pijler tevens het eindpunt van de balustrade. De balustrade aan de NO-zijde van de entree gaat over in de bakstenen balustrade en keermuur ter hoogte van de paardestallen, aan de ZO-zijde van de buitengracht. Tussen de pijlers een smeedijzeren hek met pijlpunt-vormige spijlen. Brug, pijlers en balustrades dateren uit ca. 1815. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 456111
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Amstenrade: rondboogbrug met pijlers en balustrades in Amstenrade

Kasteel Amstenrade: bakstenen brug en balustrade aan hagendorenweg

Hagendorenweg 5
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
BAKSTENEN BRUG EN BALUSTRADE AAN HAGENDORENWEG. Rode bakstenen rondboogbrug over de buitengracht naar het aan de Hagendorenweg gelegen poort..

Kasteel Amstenrade: voorplein met hek

Hagendoornweg
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
VOORPLEIN MET BALUSTRADES HEK EN KEERMUUR. Aan de zuidzijde van het kasteel grenzend onderkelderd en begrint voorplein, dat naar de op de as..

Kasteel Amstenrade: paardestallen, poortgebouw en dienstwoning

Hagendorenweg 3
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
PAARDESTALLEN, POORTGEBOUW EN DIENSTWONING. Met de lange ZO-zijde naar de Hagendorenweg gekeerd complex van rode bakstenen paardestallen, po..

Kasteel Amstenrade: voormalig koetshuis

Hagendorenweg 7
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
VOORMALIG KOETSHUIS. Aan het voorplein en het omsloten hof gelegen in rode baksteen opgetrokken onderkelderd voormalig koetshuis (thans woni..

Kasteel Amstenrade: stalgebouw

Hagendoornweg 6 (bij)
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
STALGEBOUW. Langwerpig rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag, dat aan de omsloten hof aan de overzijde van het complex van paa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)