Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Joppe: koepel in Joppe

Tuin Park Landgoed

Joppelaan 110
7215AH Joppe (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 18e of vroeg 19e eeuw

(2 recensies)

Beschrijving van 't Joppe: koepel

(Joppelaan bij 110) KOEPEL. In de as van het huis geplaatste in oorsprong 18e- of vroeg 19e-eeuwse achtzijdige rode bakstenen koepel, met acht in een punt toelopende driehoekige dakschilden van recentere datum. Oorspronkelijk was de koepel van een ui-vormige bekroning voorzien. De aan zeven zijden gelegen empire vensters met 6-ruitsindeling en de aan de ingangs(NW-)zijde gelegen dubbele 6-ruits deur zijn in verband met vandalisme door ijzeren platen aan het zicht onttrokken. Voorafgaande aan de ingang een hardstenen bordes van drie bolvormig gewelfde stootborden en treden. Aan de ZW-zijde en NO-zijde een keldervenster met diefijzer. Inwendig: in de kelder bevindt zich een luik, dat toegang verleent tot de hieronder gelegen ijskelder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455952
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

't Joppe: koepel
1
Recensie door: ()
het gaat niet goed met deze Koepel. Ik ben er gistern langsgelopen. Het hardstenen bordes is afgebroken en verschoven, De platen over de keldertrap zijn weggehaald en men kan de kelder in. Verder groeien de prikstruiken eromheen welig en is er van het eens zo mooie uitzicht niet veel over doordat alle bomen en struiken hoog opgeschoten zijn. Waarom wordt dit gebouwtje niet in ere hersteld, en gebruikt als een schrijversplekje? met een aantal zonnepanelen die je kan integreren in het dak is er electriciteit te verzorgen en er is voldoende licht om je overdag in deze rustige omgeving te concentreren op je nieuwe boek... ik doe graag een eerste investering om hier wat van te maken..
't Joppe: koepel
2
Recensie door: ()
Inderdaad gaat het slecht met de Koepel. Wel een goed idee om de Koepel te gebruiken als schrijversplek, maar ook als kunstenaarsplek in het algemeen. Schrijvers, Dichters, Schilders, Tekenaars, Muzikanten etc. zouden hier dankbaar gebruik van kunnen maken.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Joppe: koepel in Joppe

't Joppe: hoofdgebouw

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Huis 't Joppe, Joppelaan 110) HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een terugliggend centraal g..

't Joppe: historische tuin- en parkaanleg

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De oudste historische bronnen van de aanleg van 't Joppe gaan terug tot in 1565, toen L..

't Joppe: koetshuis annex stal

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) KOETSHUIS ANNEX STAL. In rode baksteen opgetrokken koetshuis annex stal onder met Hollandse blauwe pannen gedekt zadelda..

't Joppe: oranjerie

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) ORANJERIE: in rode baksteen opgetrokken oranjerie op rechthoekige grondslag uit ca. 1850, waarvan de naar het zuiden ger..

't Joppe: tuinmuren

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) TUINMUREN. Twee 18e-eeuwse rode bakstenen muren, die de moestuin en boomgaard aan de ZW- en ten dele aan de NO-zijde afb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)