't Joppe: koepel in Joppe

Joppelaan 110
7215AH Joppe (gemeente Lochem)

Bouwjaar: 18e of vroeg 19e eeuw

(2 recensies)

Beschrijving van 't Joppe: koepel

(Joppelaan bij 110) KOEPEL. In de as van het huis geplaatste in oorsprong 18e- of vroeg 19e-eeuwse achtzijdige rode bakstenen koepel, met acht in een punt toelopende driehoekige dakschilden van recentere datum. Oorspronkelijk was de koepel van een ui-vormige bekroning voorzien. De aan zeven zijden gelegen empire vensters met 6-ruitsindeling en de aan de ingangs(NW-)zijde gelegen dubbele 6-ruits deur zijn in verband met vandalisme door ijzeren platen aan het zicht onttrokken. Voorafgaande aan de ingang een hardstenen bordes van drie bolvormig gewelfde stootborden en treden. Aan de ZW-zijde en NO-zijde een keldervenster met diefijzer. Inwendig: in de kelder bevindt zich een luik, dat toegang verleent tot de hieronder gelegen ijskelder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (2)

't Joppe: koepel
1
Recensie door: ()
het gaat niet goed met deze Koepel. Ik ben er gistern langsgelopen. Het hardstenen bordes is afgebroken en verschoven, De platen over de keldertrap zijn weggehaald en men kan de kelder in. Verder groeien de prikstruiken eromheen welig en is er van het eens zo mooie uitzicht niet veel over doordat alle bomen en struiken hoog opgeschoten zijn. Waarom wordt dit gebouwtje niet in ere hersteld, en gebruikt als een schrijversplekje? met een aantal zonnepanelen die je kan integreren in het dak is er electriciteit te verzorgen en er is voldoende licht om je overdag in deze rustige omgeving te concentreren op je nieuwe boek... ik doe graag een eerste investering om hier wat van te maken..
't Joppe: koepel
2
Recensie door: ()
Inderdaad gaat het slecht met de Koepel. Wel een goed idee om de Koepel te gebruiken als schrijversplek, maar ook als kunstenaarsplek in het algemeen. Schrijvers, Dichters, Schilders, Tekenaars, Muzikanten etc. zouden hier dankbaar gebruik van kunnen maken.