Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Joppe: koetshuis annex stal in Joppe

Kasteel Buitenplaats

Joppelaan 110
7215AH Joppe (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1862


Beschrijving van 't Joppe: koetshuis annex stal

(Joppelaan bij 110) KOETSHUIS ANNEX STAL. In rode baksteen opgetrokken koetshuis annex stal onder met Hollandse blauwe pannen gedekt zadeldak, waarvan het voorste (zuidwestelijk) gedeelte (koetshuis) iets hoger en breder is dan het achterste gedeelte (stal). De voor- en achtergevel van het koetshuis en de voorgevel van de stal zijn van een tuitstuk en van uitgeschraagde schouders voorzien. De rechtergevel van het koetshuis is wit gepleisterd. Voor(ZW-)gevel koetshuis: centraal een dubbele halfronde deur. Aan weerszijden een halfrond venster met 30-ruitsindeling. Op de eerste verdieping een halfrond dubbel luik met aan weerszijden een vooruitstekend stenen borstbeeld van een paardehoofd. In de topgevel een klein ovaal venster. In de ten opzichte van de stal iets uitzwenkende achtergevel van het koetshuis aan de NW-zijde een rond venster met 4-ruitsindeling. Voor(NO-)gevel stal: centraal een getoogde dubbele deur met aan weerszijden een getoogd schuifvenster met 6-ruitsindeling. In de topgevel een getoogd dubbel luik met links en rechts hiervan een slank getoogd 6-ruits venster. Het koetshuis annex stal werd in de jaren '60 van de 19e eeuw gebouwd, nadat in 1862 een van de bouwhuizen was afgebrand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455949
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Joppe: koetshuis annex stal in Joppe

't Joppe: hoofdgebouw

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Huis 't Joppe, Joppelaan 110) HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een terugliggend centraal g..

't Joppe: historische tuin- en parkaanleg

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De oudste historische bronnen van de aanleg van 't Joppe gaan terug tot in 1565, toen L..

't Joppe: oranjerie

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) ORANJERIE: in rode baksteen opgetrokken oranjerie op rechthoekige grondslag uit ca. 1850, waarvan de naar het zuiden ger..

't Joppe: tuinmuren

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) TUINMUREN. Twee 18e-eeuwse rode bakstenen muren, die de moestuin en boomgaard aan de ZW- en ten dele aan de NO-zijde afb..

't Joppe: koepel

Joppelaan 110
Joppe (Gemeente Lochem)
(Joppelaan bij 110) KOEPEL. In de as van het huis geplaatste in oorsprong 18e- of vroeg 19e-eeuwse achtzijdige rode bakstenen koepel, met ac..

Kaart & Routeplanner