Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stalgebouw boerderij wayestein in Amerongen

Boerderij

Zuylesteinseweg 18
3958BA Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Stalgebouw boerderij wayestein

STALGEBOUW BOERDERIJ WAYESTEIN. 18e-eeuws stalgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen, onder met rode pannen gedekt schilddak. In de muur aan de NO-zijde bevinden zich twee smalle nisjes, afgedekt door twee schuin geplaatste koppen met afgeschuinde onderhoeken, die wellicht als lamp-nissen dienst hebben gedaan. Centraal aan de NO-gevel een venster onder een oorspronkelijke korfboog. Aan de ZW-gevel een 18e-eeuwse kozijn met dubbele staldeur (waarvan een deur uit twee halve deuren is samengesteld). De gebruikte baksteen dateert deels uit de periode 14e - 16e eeuw en is vermoedelijk afkomstig van de Middeleeuwse Ridderhofstad Wayestein, die na 1710, toen Frederick van Nassau Zuylesteyn, Heer van Wayestein, Zuilenstein van zijn broer William Henry erfde, werd afgebroken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stalgebouw boerderij wayestein in Amerongen

Boerderij wayestein

Zuylesteinseweg 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BOERDERIJ WAYESTEIN. Boerderij op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak, uit de 18e eeu..

Historische tuin- en parkaanleg, voor zover gelegen in de gemeente leersum

Zuylesteinseweg 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, voor zover gelegen in de gemeente Leersum c.q. voor zover (een klein gedeelte) gelegen in de gemeente Amero..

Zuylestein: dienstwoning

Rijksstraatweg 5
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
DIENSTWONING. In rode baksteen opgetrokken dienstwoning op T-vormig grondplan onder met grijze pannen gedekt zadeldak, aan de korte zijden (..

Zuylestein: schuur

Rijksstraatweg 5
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
SCHUUR op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak met aan de voor(NO-)gevel een rode baksteen-gevel met vakwerk in rech..

Zuylestein: poortgebouw

Rijksstraatweg 7
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
POORTGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken poortgebouw (ofwel Voorste Poort genaamd) van het voormalige kasteel Zuylestein, uit circa 1635, o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stalgebouw boerderij wayestein in Amerongen

Foto's (4)