Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij wayestein in Amerongen

Boerderij

Zuylesteinseweg 18
3958BA Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: vermoedelijk 1710


Beschrijving van Boerderij wayestein

BOERDERIJ WAYESTEIN. Boerderij op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak, uit de 18e eeuw. Voor(oost-)gevel: vier venster/deur-travee├źn brede gevel met van links naar rechts een venster met 6-ruits schuiframen met luiken, een deur met 6-ruits bovenlicht en twee vensters met luiken als boven. In de topgevel een kloosterkozijn. De boerderij is vermoedelijk na 1710 gebouwd, toen Frederick van Nassau Zuylensteyn, Heer van Wayestein, Zuilenstein van zijn broer William Henry erfde en toen de Middeleeuwse Ridderhofstad Wayestein werd afgebroken. Wellicht is het kloosterkozijn van het oude kasteeltje afkomstig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455496
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij wayestein in Amerongen

Stalgebouw boerderij wayestein

Zuylesteinseweg 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
STALGEBOUW BOERDERIJ WAYESTEIN. 18e-eeuws stalgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen, onder met rode pannen gedekt s..

Historische tuin- en parkaanleg, voor zover gelegen in de gemeente leersum

Zuylesteinseweg 18
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, voor zover gelegen in de gemeente Leersum c.q. voor zover (een klein gedeelte) gelegen in de gemeente Amero..

Zuylestein: dienstwoning

Rijksstraatweg 5
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
DIENSTWONING. In rode baksteen opgetrokken dienstwoning op T-vormig grondplan onder met grijze pannen gedekt zadeldak, aan de korte zijden (..

Zuylestein: schuur

Rijksstraatweg 5
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
SCHUUR op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak met aan de voor(NO-)gevel een rode baksteen-gevel met vakwerk in rech..

Zuylestein: poortgebouw

Rijksstraatweg 7
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
POORTGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken poortgebouw (ofwel Voorste Poort genaamd) van het voormalige kasteel Zuylestein, uit circa 1635, o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)