Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuylestein: inrijhek in Leersum

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 3
3956CH Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Zuylestein: inrijhek

INRIJHEK. Monumentaal smeedijzeren hek met hekpijlers en keermuren in rode baksteen, uit het einde der 19e eeuw. Dubbel smeedijzeren traliehek aan de oprit van Zuylestein met rijk versierd smeedijzeren bovenstuk van voluten met rozetten en met in het centrum een in een ovaal veld gevat monogram van Godard John George Charles graaf van Aldenburg Bentinck (1857-1940) en zijn echtgenote Augustine Wilhelmina Louise Adrienne gravin van Bylandt (1861-1916), waarboven een drie-dimensionale kroon. Halverwege de hekspijlen bevindt zich een regel waaronder per hek twee elkaar in het centrum kruisende diagonale regels. Op dit centrum aan weerszijden van het hek een klein blind wapenschild. Het hek is gevat in twee hekpijlers van rode baksteen met aan de voor- en achterzijde een grote (boven) en een kleine (onder) rechthoekige blindnis en aan de bovenzijde een geprofileerde hardstenen afdekplaat met wapenleeuwen met de wapens van (Frederik William Child) Villiers (links) en (Elisabeth Mary gravin) Van Reede (rechts). Aansluitend aan de hekpijlers twee door hardstenen platen afgedekte zich boogsgewijs verjongende keermuren in rode baksteen, die naar het noordoosten afbuigen en die door een rechthoekige pijler met een de voor- en binnenzijde een rechthoekige blindnis worden beëindigd. Wellicht is het hek door de architect P.J. Cuypers ontworpen, onder wiens leiding omstreeks de eeuwwisseling verbouwingen op Kasteel Amerongen - eveneens in bezit van Godard John George van Aldenburg Bentinck - plaatsvonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455491
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Zuylenstein
Zuylenstein in 1650
Zuylenstein in 1650
Locatie Leersum
Coördinaten 52° 0′ NB, 5° 27′ OL
Gebouwd in 14e eeuw, verbouwd na 1630
Gesloopt in 1945
Monumentale status Rijksmonument (tuin en poortgebouw)
Monumentnummer  455482, 455483
Bijzonderheden ridderhofstad
Website landgoed-zuylestein.nl
Wapen van Zuylestein
Wapen van Zuylestein
Detailkaart
Huis Zuylenstein (Nederland (hoofdbetekenis))
Huis Zuylenstein

Huis Zuylenstein (Zuylestein of Zuilenstein) was een erkende ridderhofstad in Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug (provincie Utrecht).

Het huis wordt reeds vermeld in een leenregister van de Bisschop van Utrecht aan het einde van de 14e eeuw. Een van de eerst bekende vermeldingen dateert uit 1465 toen Johan van Zuylen van Natewisch ermee beleend werd. De naam was toen Sulensteyne. Bij het opruimen van het puin na het bombardement van 1945 zijn stenen teruggevonden uit die tijd.

In 1536 werd het huis als ridderhofstad Zuylestein erkend. Vanaf 1549 was Eernst van Nijenrode, burgemeester van Utrecht, de eigenaar van de ridderhofstad. Zijn dochter Geertruid erfde in 1558 Zuylestein. Zij was getrouwd met Godert van Reede van Saesfeld (1516-1585), die al eigenaar van Amerongen was. Godert en Geertruid kregen 5 kinderen. Godert wijst zijn dochter Aleida van Reede vrouwe van Zuylestein aan als erfgename van Zuylestein met als voorwaarde dat wanneer zij kinderloos blijft, het bezit aan haar broer Frederik zal toebehoren. Wanneer Frederik van Reede in 1611 overlijdt draagt zij Zuylestein over aan haar neef Johan van Renesse. Echter de kinderen van Frederik van Reede vechten deze verkoop aan.

In 1611 verkreeg Johan van Renesse het kasteel, en in 1630 werd Frederik Hendrik van Oranje voor 35.000 gulden de nieuwe eigenaar. Kosten noch moeite werd bespaard om de ridderhofstad Zuylestein een voornaam uiterlijk te geven. Diverse tuinontwerpen dateren uit die tijd. Het grondgebied werd uitgebreid. Vanaf 1632 behoorde ook Leersum tot het grondgebied.

Door deze aankoop werd het in 1640 mogelijk zijn bastaardzoon Frederik lid te maken van de Utrechtse Ridderschap. Hij liet het huis verbouwen en verhoogde de toren boven de ingang. Aan de Zuidkant werd een voorburcht aangelegd, en aan de Oostkant kwam een poortgebouw met stallen. Het werd steeds meer een kasteel, hoewel het geen verdedigingsfunctie had. Zijn bastaardzoon werd voortaan Frederik van Nassau-Zuylenstein genoemd.

In het rampjaar 1672 werd Zuylestein gespaard voor plundering door de Franse troepen. Bijna drie eeuwen later werd Zuylestein alsnog door oorlogshandelingen verwoest toen het op aanraden van 'Groep Kees' op 24 en 25 maart 1945 door twaalf jachtvliegtuigen werd gebombardeerd in de hoop SS commandant Martin Kohlroser te treffen. De Oberführer was afwezig.

Wat er nu overgebleven is, is een landgoed in Renaissancestijl. Het toegangshek werd gemaakt door de Roermondse architect Pierre Cuypers. Het poortgebouw en de oranjerie zijn gerestaureerd. In 1980 is er door de familie Van Aldenburg-Bentinck een landhuis gebouwd.

Zie ookMonumenten in de buurt van Zuylestein: inrijhek in Leersum

Zuylestein: Schaapskooi zeer fraai exemplaar

Rijksstraatweg 3
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Schaapskooi zeer fraai exemplaar.

Zuylestein: Portierswoning

Rijksstraatweg 3
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
PORTIERSWONING. Bakstenen portierswoning aan de oprit in neo-Renaissancestijl, bestaande uit een rechthoekig ensemble van een hoofdhuis met ..

Zuylestein: tuin

Rijksstraatweg 9A
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, voor zover gelegen in de gemeente Leersum c.q. voor zover (een klein gedeelte) gelegen in de gemeente Amero..

Zuylestein: muren, zitnissen, hekken, tuinen en dergelijke

Rijksstraatweg 9A
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BAKSTENEN MUURWERK ROND BINNENTUIN, VOORPLEIN EN MOESTUIN, MET BAKSTENEN ZITNISSEN, HEKPIJLERS EN SMEEDIJZEREN HEKKEN uit het einde van de 1..

Zuylestein: oranjerie

Rijksstraatweg 9A
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
VOORMALIGE ORANJERIE, thans dienstwoning. Aan de ZO-zijde van de noordwestelijke muur van de binnentuin gebouwde laat 17e-eeuwse voormalige ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)