Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch in Look

Archeologie


7450AA Look (gemeente Rijssen Holten)
Overijssel

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch

Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch. Datering: 14e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45543
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel de Waerdenborch
Locatie Holten, Nederland
Algemeen
Bouwmateriaal Baksteen
Huidige functie Geconsolideerde fundamenten[1]
Gebouwd in 1378, herbouw na vernieling 1382
Gesloopt in 1529-1531

Kasteel de Waerdenborch stond bij het dorp Holten in Salland in de provincie Overijssel.

Geschiedenis

De Waerdenborch kwam in 1378 gereed. Het kasteel was gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht om zijn gebied in het oosten, het Oversticht, dat later Overijssel zou worden genoemd, tegen invallen van de Geldersen te beschermen.[2]

Het kasteel werd al in 1380 platgebrand, maar de stad Deventer heeft het in 1382 herbouwd. Het kasteeltje, dat toen 25 x 30 meter groot was en tot 1,5 m dikke muren had, wordt soms ook aangeduid als 'Huis te Holten' hoewel het, buiten de kasteleins, nooit belangrijke bewoners heeft gehad. Bij archeologisch onderzoek zijn geen sporen van woonverblijven gevonden.

Op 1 mei 1382 werd de eerste bekende kastelein, Willem van der Maze, benoemd. Het huis te Holten kreeg toen zijn officiële naam: de Waerdenborch.[3]

Landweer

De Sallandse landweer liep van de belangrijke hanzestad Deventer tot voorbij Holten en diende onder meer om de handelsroute van die stad richting Westfalen te beschermen. Bij doorgangen in de landweer waren een viertal versterkingen gebouwd waarvan de Waerdenborch er een was. Het kasteeltje kende een vaste bezetting en er werd tol geheven.

Herinnering

De fundamenten van het kasteel zijn in 1972 blootgelegd. Ten oosten van het dorp Holten zijn de geconsolideerde restanten hiervan zichtbaar ter hoogte van het kruispunt van de weg naar Markelo met de weg naar Rijssen. Hier dicht in de buurt bevindt zich tegenwoordig de Waardenborchstraat.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch in Look

Dorpskerk

Kerkplein 1
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Geheel gepleisterde gotische toren van drie geledingen; ingesnoerde, met leien gedekte spits. De tweede geleding heeft spitsboogvormige verd..

De Zonnebelt

Burgemeester van der Borchstraat 29
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding WOONHUIS ANNEX PRAKTIJK "de Zonnebelt" in 1933 gebouwd naar ontwerpen van de architect J.J.M. Vegter. Het huis werd gebouwd voor ..

Panochthus

Holterbergweg 2
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Het huis "Panochthus" is in 1935 naar ontwerp van de architect Loggers gebouwd als DUBBEL WOONHUIS annex architectenbureau. De vi..

Terrein waarin een grafheuvel

Postweg 73
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf, alsm..

Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak

Borkeldsweg 91
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
(Struik, 1857). Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak; de vensters van het woongedeelte voorzien van roedenverdeling en met luiken behan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch in Look

Foto's (1)