Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Genbroek: pomphuisje met waterpomp in Geverik

Nijverheid Industrie

Pomphuisje Kasteel Genbroekstraat
6176ZA Geverik (gemeente Beek)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1925


Beschrijving van Kasteel Genbroek: pomphuisje met waterpomp

POMPHUISJE MET WATERPOMP. Stenen rechthoekig pomphuisje ten zuidoosten van de grote vijver in landschapsstijl aan de Keutelbeek, dat omstreeks 1925 deels werd vernieuwd voor de installatie van een nieuwe ijzeren mechanische waterpomp, een zogenaamde Belier Hydraulique Bollee. Wellicht betreft het een zelfde soort pomp als de hydraulische pomp, die in 1908 door de firma Andre Leboeuf te Le Mans (Frankrijk) op Kasteel Eijsden werd geleverd. De geheel bewaard gebleven pomp, die door via de forellenbakken verlopend bronwater (bronnen in Kelmonderbos en op Gebroek) werd gevoed, pompte het water in een ruim rechthoekig waterbekken, dat zich ongeveer ter hoogte van de pomp aan de bovenzijde van het hellingbos bevindt. Het waterbekken voorzag tot in 1967 het huis en de fontein in de grote vijver in landschapsstijl via een eveneens bewaard gebleven ondergronds buizensysteem van water. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455391
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Genbroek: pomphuisje met waterpomp in Geverik

Kasteel Genbroek: oostelijke volière

Oostelijke Voliere Kasteel Genbroekstraat
Geverik (Gemeente Beek)
OOSTELIJKE VOLIERE. Rechthoekige houten 19e-eeuwse voliere op rode bakstenen voeting onder pyramide-vormig dak (thans met mastiek gedekt) me..

Kasteel Genbroek: hoofdgebouw

Kasteel Genbroekstraat 18
Beek
HOOFDGEBOUW (Huis Gebroek). Rood deels witgepleisterd en witgeschilderd bakstenen hoofdgebouw, bestaande uit een ensemble van vier rechthoek..

Kasteel Genbroek: pijlers en hek

Kasteel Genbroekstraat 1
Beek
PIJLERS EN HEK. Dubbel smeedijzeren hek met pijlpuntvormige bekroning met aan weerszijden een hardstenen rechthoekige pijler met geprofileer..

Kasteel Genbroek: schuur, Buitenplaats Gebroek

Kasteel Genbroekstraat 1
Beek
STENEN SCHUUR. Rode bakstenen deels witgekalkte 17e-eeuwse of oudere schuur met zwart geschilderde voeting op rechthoekige grondslag onder m..

Kasteel Genbroek: vaas op sokkel

Vaas op sokkel Kasteel Genbroekstraat
Geverik (Gemeente Beek)
VAAS OP SOKKEL. Kelkvormige terracotta-vaas uit het begin van deze eeuw met knorren-motief op de buik geplaatst op rechthoekige stenen sokke..

Kaart & Routeplanner