Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Genbroek: schuur, Buitenplaats Gebroek in Beek

Boerderij

Kasteel Genbroekstraat 1
6191KT Beek
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Kasteel Genbroek: schuur, Buitenplaats Gebroek

STENEN SCHUUR. Rode bakstenen deels witgekalkte 17e-eeuwse of oudere schuur met zwart geschilderde voeting op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak. Aan de NW-hoek is het zadeldak tot een smal lessenaarsdak doorgetrokken. Oorspronkelijk maakte de schuur onderdeel uit van het molenhuis, dat omstreeks 1900 is afgebroken. Toen werd de huidige oostmuur van de schuur opnieuw opgetrokken en kwam de huidige venstergeleding aan deze zijde tot stand. Oostgevel: aan de linkerzijde beganegronds een segmentboogvormig 12-ruitsvenster. Rechts een deur van recente datum. In de topgevel een segmentboogvormig 12-ruitsvenster. Zuidgevel: twee recent aangebrachte ronde openingen naar voormalige in de schuur geplaatste hondehokken. Westgevel: centraal een dubbele rondboogdeur (alleen linker deur aanwezig) met erboven op de verdieping bouwsporen van een segmentboogvormig venster. Noordgevel: aan de rechterzijde een 19e-eeuwse aanbouw onder genoemd lessenaarsdak. Links hiervan vier omstreeks 1900 geplaatste segmentboogvormige gietijzeren 12-ruitsvensters. Inwendig: gaaf bewaarde 17e-eeuwse of oudere houten kapconstructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 455383
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Genbroek: schuur, Buitenplaats Gebroek in Beek

Kasteel Genbroek: hoofdgebouw

Kasteel Genbroekstraat 18
Beek
HOOFDGEBOUW (Huis Gebroek). Rood deels witgepleisterd en witgeschilderd bakstenen hoofdgebouw, bestaande uit een ensemble van vier rechthoek..

Kasteel Genbroek: vaas op sokkel

Vaas op sokkel Kasteel Genbroekstraat
Geverik (Gemeente Beek)
VAAS OP SOKKEL. Kelkvormige terracotta-vaas uit het begin van deze eeuw met knorren-motief op de buik geplaatst op rechthoekige stenen sokke..

Kasteel Genbroek: duiker tevens brug

Kasteel Genbroekstraat 1
Beek
DUIKER TEVENS BRUG. Rode bakstenen duiker (ca. 13x2 meter) tevens brug aan de noordzijde van de grote vijver in landschapsstijl onder het in..

Kasteel Genbroek: pomphuisje met waterpomp

Pomphuisje Kasteel Genbroekstraat
Geverik (Gemeente Beek)
POMPHUISJE MET WATERPOMP. Stenen rechthoekig pomphuisje ten zuidoosten van de grote vijver in landschapsstijl aan de Keutelbeek, dat omstree..

Kasteel Genbroek: oostelijke volière

Oostelijke Voliere Kasteel Genbroekstraat
Geverik (Gemeente Beek)
OOSTELIJKE VOLIERE. Rechthoekige houten 19e-eeuwse voliere op rode bakstenen voeting onder pyramide-vormig dak (thans met mastiek gedekt) me..

Kaart & Routeplanner