Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heemstede: zuidelijk bouwhuis in Houten

Kasteel Buitenplaats

Heemsteedseweg 22
3992LS Houten
Utrecht

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Heemstede: zuidelijk bouwhuis

ZUIDELIJK BOUWHUIS. Tot 1905 stond aan de zuidzijde van de centrale as een vrijwel aan de noordzijde identiek bijgebouw uit ca. 1690. Het tegenwoordige in baksteen uitgevoerde bijgebouw werd in 1905 door het bureau Van Nieukerken te 's-Gravenhage in opdracht van L. van de Berch als stal en koetsierswoning gebouwd. Het doet op het ogenblik dienst als woning voor de beheerder. Het twaalf travee├źn brede bijgebouw heeft een rechthoekige plattegrond van een enkele bouwlaag, onder een enigszins L-vormig schilddak. De voorgevel is naar het hoofdgebouw gericht. Het architectenbureau Van Nieukerken heeft bij zijn ontwerp het oorspronkelijke bouwhuis zo veel als mogelijk als voorbeeld gebruikt. Zo is de linker gevel blind uitgevoerd en zijn wederom hoeklisenen met bossingen toegepast. De pleingevel wordt door lisenen gedeeld. Het linker deel doet dienst als woonhuis en telt behalve achtereenvolgens een schuifvenster met roeden en luiken, een deur met bovenlicht en vervolgens weer twee schuifvensters met roedenverdeling. De vensters zijn voorzien van togen en boogvelden. Een lijst van siermetselwerk bevindt zich onder de eenvoudige gootlijst. Het stalgedeelte heeft van links naar rechts een houten deur met bovenlicht met roedenverdeling geflankeerd door twee identieke segmentboogvormige houten stalramen met roedenverdeling. Geheel rechts bevindt zich een grote dubbele schuurdeur geflankeerd wederom door een houten stalraam. De achtergevel bezit de gelijke geleding als de voorgevel. Rechts in het woongedeelte schuifvensters met luiken overeenkomstig die aan de andere zijde. Vervolgens een houten deur met zij- en bovenlicht met roedenverdeling. Uiterst rechts een rechthoekige aanbouw, die een overeenkomstige geleding bezit. De rechter zijgevel is door middel van lisenen in drie traveeen verdeeld en voorzien van drie stalramen. Het gebouw is van architectuur-historisch belang vanwege bouwtype, de historiserende bouwtrant, de bewuste aansluiting op de omringende bebouwing en maakt derhalve deel uit van het historische ensemble. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454999
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Heemstede: zuidelijk bouwhuis in Houten

Heemstede: noordelijk bouwhuis

Heemsteedseweg 22
Houten
NOORDELIJK BOUWHUIS. Rechts van de centrale zichtas is een complex gelegen bevattende de voormalige stal annex tuinmanswoning, dat in oorspr..

Heemstede: hoofdgebouw

Heemsteedseweg 26
Houten
HOOFDGEBOUW. Het op een vrijwel vierkant eiland gelegen huis, waarvan de hoeken zijn afgeschuind, is vanaf de oostzijde toegankelijk via een..

Heemstede: parkaanleg

Heemsteedseweg 26
Houten
TERREINEN, DIE ZICH KENMERKEN DOOR HUN HISTORISCHE FORMELE STRUCTUUR EN DEELS EEN FORMELE EN LANDSCHAPPELIJKE PARKAANLEG BEZITTEN. In de aan..

Heemstede: toegangsbrug naar het huis

Heemsteedseweg 26
Houten
TOEGANGSBRUG NAAR HET HUIS. De brug die toegang geeft tot het huis, wordt gedragen door bakstenen pijlers, die mogelijk resten zijn van de o..

Heemstede: zuidelijke brug tussen voorplein en singel

Heemsteedseweg 26
Houten
ZUIDELIJKE BRUG TUSSEN VOORPLEIN EN SINGEL. Houten plankier aan de uiteinden rustende op een bakstenen pijler met laat 17e-eeuwse gietijzere..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)