Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin overblijfselen van het kasteel wulven in Houten

Archeologie


3990CA Houten
Utrecht

Bouwjaar: 13e eeuw


Beschrijving van Terrein waarin overblijfselen van het kasteel wulven

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Wulven. Datering: 13e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45461
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wulven
tekening van Roelant Roghman, 1646-1647
tekening van Roelant Roghman, 1646-1647
Locatie Houten
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 8′ OL
Algemeen
Kasteeltype versterkt huis
Gebouwd in 1296
Gesloopt in 1832
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  45461
Detailkaart
Wulven
Wulven

Wulven is de naam van een middeleeuwse ontginning in het westen van Houten in de Nederlandse provincie Utrecht. Ook is het de naam van een voormalig kasteel en ridderhofstad aldaar. Het was de opvolger van het mottekasteel De Kersberg, enkele honderden meters zuidelijker, en het mottekasteel Oud-Wulven oostelijker. Het kasteel, gelegen in het ontginningsgebied werd in 1296 gebouwd door Ernst van Wulven.

In 1345 raakte Ernst van Wulven (neef van de eerder genoemde Ernst van Wulven) betrokken bij een opstand tegen de Stichtse bisschop Jan van Arkel. Hij weigerde spijt te erkennen, waarna op 31 oktober 1345 kasteel Wulven werd ingenomen en afgebroken. Ernst van Wulven bouwde daarna een groter en indrukwekkender kasteel.

Religieuze functie

In de kapel van het kasteel stond vanaf ongeveer 1450 een mariabeeld. Pelgrims uit de wijde omtrek kwamen naar deze Onze Lieve Vrouw van Houten, omdat aan het beeldje wonderlijke krachten werden toegeschreven. Wulven werd daarmee een bedevaartsplaats. Tijdens de Reformatie verdwijnt het mariabeeld naar Utrecht, om uiteindelijk in de parochie van Schalkwijk terecht te komen. In 1501 werd op het kasteel Adriaan van Renesse van Wulven geboren. Hij stierf vlak voordat hij aartsbisschop van Utrecht zou worden.

Verval

In 1631 moderniseert Philibert van Tuyll van Serooskerken het kasteel. Maar in de 18e eeuw treedt er verval op. In 1827 wordt het kasteel geveild en gekocht door baron Wijkerslooth de Weerdesteyn. Deze laat het kasteel rond 1832 slopen.

Heden ten dage

Momenteel is op de plaats van het kasteel een eiland te zien met gracht, overwoekerd door groen. Op tientallen meters afstand staat een kasteelboerderij en loopt de snelweg A27.

Wijk in Houten

Wulven is ook de naam van een woonwijk in het noordwestelijk deel van Houten, gelegen in de bovengenoemde streek en in de nabijheid van de plaats waar de kastelen hebben gestaan. De wijk is onderverdeeld in de Campen en de Borchen.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin overblijfselen van het kasteel wulven in Houten

Boerderij met grote wapensteen, alliantiewapens met opschrift het rechthuis van wulven

Koedijk 1
Houten
Boerderij XVII, met grote wapensteen, alliantiewapens met opschrift het rechthuis van Wulven. Terzijde eiland met grachten, de oude slotplaa..

Terrein waarin een cirkelvormig dubbel gracht- en walcomplex waarbinnen zich vermoedelijk de resten van een houten versterking bevinden

-
Houten
Terrein waarin een cirkelvormig dubbel gracht- en walcomplex waarbinnen zich vermoedelijk de resten van een houten versterking bevinden. Dat..

Boerderij, fors langhuis gepleisterd, voorgevel afgewolfd dak

Hoofdveste 21
Houten
Boerderij, fors langhuis gepleisterd, voorgevel afgewolfd dak.

Heemstede: noordelijk bouwhuis

Heemsteedseweg 22
Houten
NOORDELIJK BOUWHUIS. Rechts van de centrale zichtas is een complex gelegen bevattende de voormalige stal annex tuinmanswoning, dat in oorspr..

Heemstede: zuidelijk bouwhuis

Heemsteedseweg 22
Houten
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Tot 1905 stond aan de zuidzijde van de centrale as een vrijwel aan de noordzijde identiek bijgebouw uit ca. 1690. Het te..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein waarin overblijfselen van het kasteel wulven in Houten