Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Courtine IX-X met ravelijn, schuisluis, beer en wachthuis H in Muiden

Militair Object

Courtine IX-X
1398ZA Muiden
Noord Holland


Beschrijving van Courtine IX-X met ravelijn, schuisluis, beer en wachthuis H

9. COURTINE IX-X MET RAVELIJN, SCHUTSLUIS, BEER EN WACHTHUIS Gedeeltelijk afgegraven courtine met: - voor het midden gelegen ravelijn; op het terreplein van het ravelijn een bomvrij wachthuis van plm 15 x 7 m2, bestaande uit vier overwelfde ruimten (gebouw H); - voor het linkerdeel van de courtine, ter lengte van plm 15 m, alsmede het rechterdeel, ter lengte van plm 25 m, een plm 30 m brede hoofdgracht; voor het middengedeelte een eenvoudige gemetselde schutsluis, lang plm 50 m en breed plm 5 m; de sluiskom is aan beide zijden afsluitbaar m.b.v. dubbele houten resp. in een geval stalen puntdeuren en voorts m.b.v. schotbalken; - voor de saillant van het ravelijn een gemetselde stenen beer, lang plm 15 m; midden op de beer een gemetselde ronde monnik met half-bolvormige natuurstenen kop; - voor de linkerface van het ravelijn een (gedempte) ravelijnsgracht ter breedte van plm 30 m; voor de rechterface een -flank open water (Vecht) ter breedte van plm 70 m. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454488
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Courtine IX-X met ravelijn, schuisluis, beer en wachthuis H in Muiden

Bastion X

Bastion X
Muiden
10. BASTION X Onregelmatig gevormd hol bastion met: - voor de rechterface een gracht ter breedte van plm 50 m; - voor de linkerface open ..

Bastion IX met remise F

Bastion IX
Muiden
8. BASTION IX MET REMISE Onregelmatig gevormd hol bastion met: - in de linkerface nabij de saillant een dubbele bomvrije remise (gebouw F)..

betonnen werken muiden-muiderberg

betonnen werken muiden-muiderberg
muiderberg (Gemeente gooise meren)
Cluster 2. Duiker no.2. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DUIKER als uit het Interbellum daterende toevoeging aan of verfijning van het ..

Courtine X-XI met ravelijn, sluis en beer

Courtine X-XI
Muiden
11. COURTINE X-XI MET RAVELIJN, SLUIS EN BEER Gedeeltelijk afgegraven courtine met: - links voor de courtine een (afgevlakt) ravelijn; aan..

Courtine VIII-IX met schuilplaats

Courtine VIII-IX
Muiden
7. COURTINE VIII-IX MET SCHUILPLAATS Courtine met: - nabij het midden een gewapend betonnen groepsschuilplaats; - voorgelegen gracht ter ..

Kaart & Routeplanner