Courtine IX-X met ravelijn, schuisluis, beer en wachthuis H in Muiden

Courtine IX-X

Beschrijving van Courtine IX-X met ravelijn, schuisluis, beer en wachthuis H

9. COURTINE IX-X MET RAVELIJN, SCHUTSLUIS, BEER EN WACHTHUIS Gedeeltelijk afgegraven courtine met: - voor het midden gelegen ravelijn; op het terreplein van het ravelijn een bomvrij wachthuis van plm 15 x 7 m2, bestaande uit vier overwelfde ruimten (gebouw H); - voor het linkerdeel van de courtine, ter lengte van plm 15 m, alsmede het rechterdeel, ter lengte van plm 25 m, een plm 30 m brede hoofdgracht; voor het middengedeelte een eenvoudige gemetselde schutsluis, lang plm 50 m en breed plm 5 m; de sluiskom is aan beide zijden afsluitbaar m.b.v. dubbele houten resp. in een geval stalen puntdeuren en voorts m.b.v. schotbalken; - voor de saillant van het ravelijn een gemetselde stenen beer, lang plm 15 m; midden op de beer een gemetselde ronde monnik met half-bolvormige natuurstenen kop; - voor de linkerface van het ravelijn een (gedempte) ravelijnsgracht ter breedte van plm 30 m; voor de rechterface een -flank open water (Vecht) ter breedte van plm 70 m. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)