Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Courtine VII-VIII met ravelijn en Muizenfort (gebouw C) in Muiden

Militair Object

Courtine VII-VIII
1398ZA Muiden
Noord Holland


Beschrijving van Courtine VII-VIII met ravelijn en Muizenfort (gebouw C)

5. COURTINE VII-VIII MET RAVELIJN, WACHTHUIS, KANONKAZEMATTEN EN SCHUILPLAATS Vrijwel geheel afgegraven courtine met: - gedeeltelijk nog daarachter gelegen bomvrije kazerne (zie BASTION VII); - gedempte hoofdgracht; - in de hoofdgracht een ravelijn met aan de keelzijde een bomvrij wachthuis (gebouw C) van plm 35 x 10 m2. Het wachthuis bevat een tiental overwelfde ruimten voor legering en berging; voorts aan de frontzijde een overwelfde gebogen sortie naar de buitenopstellingen en aan de keelzijde een half-ovaalvormige caponniere van plm 6 x 6 m2 met zes geweerschietgaten. Aan de linkerzijde grenst het wachthuis aan een in de linkerflank van het ravelijn gebouwde bomvrije drievoudige kanonkazemat. Aan de rechterzijde bevindt zich een in de rechterflank ingebouwde bomvrije drievoudige kanonkazemat. Alle kazematten zijn overwelfd en meten plm 5 x 6 m2; - ravelijnsgrachten ter breedte van plm 35 m; - in het midden van de frontwal van het ravelijn, gedeeltelijk ingelaten in die wal, een gewapend betonnen groepsschuilplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454484
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Courtine VII-VIII met ravelijn en Muizenfort (gebouw C) in Muiden

Bastion VIII met munitiemagazijn E

Bastion VIII
Muiden
6. BASTION VIII MET MUNITIEMAGAZIJN Onregelmatig gevormd hol bastion met: - achter de rechterface een bomvrij magazijn (gebouw E) uit 1876..

Bastion VII met bomvrije kazerne D

Bastion VII
Muiden
4. BASTION VII MET BOMVRIJE KAZERNE Onregelmatig gevormd hol bastion, waarvan nog slechts de linkerflank en -face aanwezig zijn met: - op ..

wachtgebouw

kazernestraat 6
muiden (Gemeente gooise meren)
Fortwachterswoning, tekst volgt.

Pand met topgevel

Naarderstraat 10
Muiden
Pand met topgevel, 18e eeuw.

De Smederij van Melis

Naarderstraat 6
Muiden
Blijkens inwendige jaartalsteen in 1811 gebouwd of hersteld, in oorsprong mogelijk 17e-eeuws hoekpandje met woning, smederij en travalje, op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Courtine VII-VIII met ravelijn en Muizenfort (gebouw C) in Muiden