Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Omwalling Muiderslot met sluisbeer in Muiden

Militair Object

Omwalling Muiderslot met bomvrije gebouwen en sluisbeer
1398ZA Muiden
Noord Holland


Beschrijving van Omwalling Muiderslot met sluisbeer

1. OMWALLING MUIDERSLOT MET BOMVRIJE GEBOUWEN EN SLUISBEER Onregelmatig gevormde omwalling met:I - een hol bastion met in de saillant een gemetselde plm 1 m brede poterne met toegangsdeur aan de zijde van het terreplein, leidend naar de sluisbeer (gebouw A); - van de saillant naar de Oostzeedijk een gemetselde holle sluisbeer ter lengte van plm 20 m met drie duikervormige openingen, afsluitbaar met hefdeuren; op de beer een gemetselde vierkante monnik met natuurstenen muts; de beer sluit op de hoofdwal, resp. de Oostzeedijk aan d.m.v. schuin aflopende vleugelmuren; - in het grondlichaam van de rechterface een gewapend betonnen groepsschuilplaats; - voor de rechterface van bastion I een gracht ter breedte van ruim 100 m, voor de linkerface open water (Vecht) ter breedte van minstens 100 m. I-II - een courtine met in de rechterzijde, grenzend aan bastion II, een bomvrij gemetseld wachthuis met munitiebergplaats (twee verdiepingen) met aan de zijde van het terreplein een deuropening met deur ter breedte van plm 2 1/2 m (gebouw B) en aan de tegenoverliggende zijde een gemetselde poterne naar de 3 kanonkazematten in de linkerflank van bastion II (gebouw B); - voorliggende gracht ter breedte van 60 m. II - een hol bastion met rechte rechterflank en teruggetrokken linkerflank; in de linkerflank drie bomvrije gemetselde kanonkazematten, elk plm 5 x 6 m2 groot; - voorliggende gracht ter breedte van 35 m. III - Redanvormige hol bastion met: - voorliggende gracht ter breedte van plm 50 m voor de rechterface en plm 75 m voor de linkerface. III/IV - een courtine met voor de linkerhelft een dam door de gracht ter breedte van plm 30 m naar bastion VI; - in de as van de dam een coupure ter breedte van plm 4 m, tussen twee keermuren met aan de noordzijde kwartronde vleugelmuren; in elk der keermuren een deurnis ter breedte van plm 1,5 m. - voorliggende gracht ter breedte van plm 40 m. IV - onregelmatig gevormd hol bastion met geschutsemplacement in de saillant; - voorliggende gracht ter breedte van plm 40 m voor de linkerface en voor de rechterface open water (Vecht) ter breedte van plm 100 m. IV/V - een courtine met in het midden een coupure ter breedte van plm 3 m tussen twee van scholbalksponningen voorziene keermuren met aan de zijde van het terreplein kwartronde vleugelmuren; in elk der keermuren een deurnis ter breedte van plm 1,5 m; - voorliggend open water (Vecht) ter breedte van plm 100 m. V - onregelmatig gevormd hol bastion waarvan de rechterflank direct aan bastion I grenst; - op de rechterflank een geschutsbank; - voorliggend open water (Vecht) ter breedte van plm 100 m. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454480
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Omwalling Muiderslot met sluisbeer in Muiden

Muiderslot

Herengracht 1
Muiden
Het Muiderslot. In vestingwerken en grachten gelegen vierkant kasteel met ronde hoektoren, kort na 1280 gesticht. Gerestaureerd van 1895-191..

Bastion VI met remise G

Bastion VI
Muiden
2. BASTION VI MET REMISE Onregelmatige gevormd hol bastion met: - nabij de rechterflank een gemetselde bomvrije, enkelvoudige remise (gebo..

Enveloppe

Enveloppe
Muiden
15.ENVELOPPE Gedeeltelijk nog aanwezige kade met kruin ter breedte van 2 a 4 m. De kade volgt globaal het buitengrachtboord van de hoofdgra..

Pand met gepleisterde gevel

Herengracht 23
Muiden
Pand met gepleisterde gevel.

Courtine VI-VII

Courtine VI-VII
Muiden
3. COURTINE VI-VII Courtine met: - voorliggende gracht ter breedte van plm 85 m.

Kaart & Routeplanner

Route naar Omwalling Muiderslot met sluisbeer in Muiden