Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjewoud 10 Oranjewoud, tuinprieel in Oranjewoud

Tuin Park Landgoed

Lindelaan 1
8453JD Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Oranjewoud 10 Oranjewoud, tuinprieel

TUINPRIEEL. Houten aan de voor(noord-)zijde open tuinprieel op trapeziumvormige grondslag overkapt met een dakconstructie van twee vierzijdige (voor en achter) en twee driezijdige (zijkanten) dakschilden, met Friese golfpannen gedekt. Het dak wordt bekroond door een imitatie-dakruiter, bestaande uit een houten deels beglaasd schot met als imitatiedak twee boogsgewijs ingezwenkte vlakken waarboven een windwijzer. Centraal op het schot is een liggende witte zandloper geschilderd op een rood fond met een blauwe rand, met aan weerszijden een 4-ruits venster met twee diagonale roeden. Het voorste dakschild wordt gedragen door vier ronde zuilen met ronde sokkel en Dorische kapitelen. De vloer bestaat uit een grondbezetting van gele klinkers. Het prieel dateert uit ca. 1850 en is op de as van de aanleg op een talud aan het zuideinde van de overtuin geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454338
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjewoud 10 Oranjewoud, tuinprieel in Oranjewoud

Oranjewoud 01 Landgoed Oranjewoud, hoofdgebouw

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
HOOFDGEBOUW: classicistisch witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag met deels een en deels twee verdiepingen en souterrain. Het..

Oranjewoud 02 Oranjewoud, tuin en park. De Overtuin

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geschiedenis van de tuin- en parkaanleg van Oranjewoud gaat terug tot in de 17e eeuw. In 1676 kocht Albe..

Oranjewoud 09 Oranjewoud, dierenbegraafplaats

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
BEGRAAFPLAATS. Kleine begraafplaats met gedenkstenen van dierbare overleden honden van de bewoners van de buitenplaats. De stenen zijn in ri..

Oranjewoud 11 Oranjewoud, bakstenen muur met druivenkas

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
BAKSTENEN MUUR MET DRUIVENKAS. Deels gele en deels rode bakstenen muur in de NW-hoek van de overtuin met aan de NO-zijde een in gele bakstee..

Oranjewoud 12 Oranjewoud, bakstenen muur met hek

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
BAKSTENEN MUUR MET HEK. Rode bakstenen muur met ezelsrug, die in zuidelijke richting in curven verloopt en aan de NO-zijde in een rechte hoe..

Kaart & Routeplanner