Oranjewoud 10 Oranjewoud, tuinprieel in Oranjewoud

Lindelaan 1
8453JD Oranjewoud (gemeente Heerenveen)

Beschrijving van Oranjewoud 10 Oranjewoud, tuinprieel

TUINPRIEEL. Houten aan de voor(noord-)zijde open tuinprieel op trapeziumvormige grondslag overkapt met een dakconstructie van twee vierzijdige (voor en achter) en twee driezijdige (zijkanten) dakschilden, met Friese golfpannen gedekt. Het dak wordt bekroond door een imitatie-dakruiter, bestaande uit een houten deels beglaasd schot met als imitatiedak twee boogsgewijs ingezwenkte vlakken waarboven een windwijzer. Centraal op het schot is een liggende witte zandloper geschilderd op een rood fond met een blauwe rand, met aan weerszijden een 4-ruits venster met twee diagonale roeden. Het voorste dakschild wordt gedragen door vier ronde zuilen met ronde sokkel en Dorische kapitelen. De vloer bestaat uit een grondbezetting van gele klinkers. Het prieel dateert uit ca. 1850 en is op de as van de aanleg op een talud aan het zuideinde van de overtuin geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)